Ce e afazia, boala cumplită care a pus capăt carierei lui Bruce Willis

Recent, îndrăgitul actor Bruce Willis a fost diagnosticat cu o boală cumplită numită afazie, care i-a furat capacitatea de mai comunica normal, motiv pentru care artistul a fost nevoit să se retragă din cinematografie. Puțini știu ce este afazia și cum se manifestă, deși boala are urmări extrem de grave asupra creierului.

image
Bruce Willis a fost diagnosticat cu afazie și nevoit să se retragă din cinematografie

Afazia este o tulburare de limbaj cauzată de leziuni într-o anumită zonă a creierului care controlează exprimarea și înțelegerea limbajului. Afazia lasă o persoană în imposibilitatea de a comunica eficient cu ceilalți.

Mulți oameni au afazie ca urmare a unui accident vascular cerebral. Atât bărbații, cât și femeile sunt afectați în mod egal, iar majoritatea persoanelor cu afazie sunt de vârstă mijlocie sau trecuți de 65 de ani.

Citește și Bruce Willis, diagnosticat cu o boală cruntă. Se retrage din actorie

Există multe tipuri de afazie. Acestea sunt de obicei diagnosticate în funcție de ce parte a creierului responsabilă pentru funcția limbajului este afectată și gradul de deteriorare. 

Spre exemplu, persoanele cu afazie Broca au leziuni la nivelul zonei frontale din partea  creierului responsabilă pentru limbaj.

Cei cu afazie Wernicke au leziuni în zonele laterale ale părții creierului, responsabile pentru limbaj.

Ce cauzează afazia?

Afazia este cauzată de afectarea părții dominante a limbajului a creierului, de obicei partea stângă, și poate fi cauzată de: accident vascular cerebral, lovitură la cap, tumoare pe creier, infecţie, demenţă.

În prezent, nu se știe dacă afazia provoacă pierderea completă a capacității de comunicare sau dacă provoacă dificultăți în modul în care o persoană accesează anumite zone ale limbajului, notează hopkinsmedicine.com.

Care sunt simptomele afaziei?

Simptomele afaziei depind de tipul de boală de care suferă individul în parte

Persoanele cu afazie Broca, uneori numită afazie expresivă, de exemplu, pot elimina anumite cuvinte scurte, de legătură din limbajul lor și pot vorbi în propoziții scurte, dar care au totuși sens. De obicei, ei pot înțelege unele cuvinte ale altora. În cazul afaziei deteriorarea se produce în partea din față a creierului, care este responsabilă și pentru funcțiile motorii.

Citește și Boala teribilă de care suferă Jada Pinkett, motivul pentru care Will Smith l-a pocnit pe Chris Rock

Persoanele cu afazie Broca au adesea o slăbiciune pe partea dreaptă corpului și pot manifesta chiar și paralizie a brațului sau a piciorului.

Cei cu afazie Wernicke, numită uneori afazie receptivă, pot vorbi în propoziții lungi și confuze, pot adăuga cuvinte inutile sau pot crea cuvinte noi. De obicei, au dificultăți în înțelegerea vorbirii altora.

Persoanele cu afazie globală au dificultăți în vorbirea sau înțelegerea limbajului.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

cub ionita si viorica de la clejani (1) png
colaj loredana groza jpg
cub cub anamaria prodan laurențiu reghecampf png
Athos Salome jpg
florin zalomir
cub cristian arsinel png
Funeralii Alexandru Arșinel FOTO Inquam / George Călin
cub arsinel fii png
Mahdavikia jpg
Serghei Lavrov FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
colaj mormant elisabeta a II-a
florin zalomir
calendar ortodox 2021 04 octombrie sfantul mucenic ierotei episcopul atenei png
gaze Sursă foto: Profimedia
index webp
foto 1 bec economic jpg