Ce este sexsomnia. Ce poate provoca tulburarea de somn pe care medicii se chinuie să o înțeleagă

Este o afecțiune pe care medicii încă încearcă să o înțeleagă, iar un studiu din anul 2010, care a chestionat 1.000 de adulți selectați aleatoriu, a arătat că 7% dintre ei s-au confruntat cu aceasta. Dintre aceștia, 3% încă sufereau din cauza ei, în momentul în care fusese efectuat studiul. Este vorba despre sexsomnie, o afecțiune pe care experții fac tot posibilul pentru a o înțelege mai bine.

Sexsomnia este o afecțiune care poate crea probleme severe celor afectați
Sexsomnia este o afecțiune care poate crea probleme severe celor afectați

Potrivit informațiilor de la adevarul.ro, cazurile de sexsomnie pot crea neplăceri mari celor afectați. De exemplu, un bărbat de 38 de ani a încercat, în mai multe rânduri, să își forțeze soția să facă sex, însă atunci când s-a trezit, nu și-a putut aminti nimic din cele întâmplate. O femeie de 20 de ani și-a rupt hainele în somn și a început să se masturbeze, însă atunci când soțul ei a trezit-o, nu și-a amintit nimic.

Cazuri precum acestea au fost documentate clinic, iar sexsomnia face parte dintr-un grup de tulburări de somn cunoscute ca parasomnii. În această categorie intră și somnambulismul, vorbitul în somn, mâncatul în somn, dar și teroarea în somn. Doctorul Carlos Schenck a explicat că aceste parasomnii nu coincid cu momentul în care creierul visează.

Ce provoacă această afecțiune

„Acestea sunt tulburări de excitare. Ele apar cel mai adesea în timpul celui mai lent și mai profund stadiu al somnului, numit somn delta. Este ca și cum o alarmă sau un declanșator se declanșează în sistemul nervos central, iar tu treci de la subsol la acoperiș în cel mai scurt timp. Cunoașterea ta este profund adormită și nu ești cu programul, dar corpul tău este activat”, a explicat expertul.

Din păcate, specialiștii nu pot prezice dacă o persoană riscă să dezvolte această afecțiune. Doar unii dintre pacienți au avut probleme similare, precum mersul în somn, în copilărie. „Nu cunoaștem cauza finală, dar există o componentă genetică. Dacă aveți cel puțin o rudă de gradul întâi în familie cu o parasomnie, aveți mai multe șanse să dezvoltați una”, a mai spus dr. Schenck. Apneea obstructivă poate fi, de asemenea, un factor declanșator al bolii.

Există anumite medicamente pe care medicii le pot prescrie în asemenea situații, însă pentru una dintre pacientele lui Schenck, renunțarea la locul de muncă extrem de stresant a ajutat-o pe femeie să doarmă fără episoade de sexomnie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Turmă de zimbri Romania. FOTO The Guardian
image
image
image
image
image
image
1 3 263653 1715775145 03711 fav jpg
call center 7786815 1280 jpg
Ducii de Sussex și Lilibet PNG
feodor machnov the russian jpg
flori jpeg
bani jpg
flori jpeg
bani jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net