Ce este victimizarea și cum ne putem vindeca de această mentalitate

Este cazul multora dintre noi să ne complacem în postura de victimă, însă acest lucru nu e deloc sănătos. Victimizarea atrage un statut social deloc de invidiat. Cei care se comportă așa sunt  excluşi treptat din cercul social şi ajung să fie marginalizaţi de cei din jur. De ce facem asta? Experții explică cum începe o astfel de mentalitate și cum poate fi, în cele din urmă, depășită.

Victimizarea începe în copilărie Foto: Unsplash
Victimizarea începe în copilărie Foto: Unsplash

Experții susțin că victimizarea îşi are originile în copilărie. Oamenii care se comportă așa nu conștientizează că o fac.

«Dacă acest lucru se întâmplă accidental, nu constituie o problemă. În schimb, când starea de victimă devine un mod de-a fi, este un semnal de alarmă pe care persoana respectivă este necesar să îl sesizeze», a declarat psihologul Stelian Chivu, potrivit adevarul.ro.

Victimizarea începe în copilărie

Specialiștii sunt de părere că fiecare din noi poate fi în viaţa de zi cu zi în una din următoarele posturi: salvator, călău sau victimă.

«Cădem în capcana de-a fi victimă pentru că uităm de rolul nostru de creatori. Omul prin esenţă este creator. Creează gânduri, generează stări şi finalmente este un creator al propriei realităţi şi a altora prin acţiunile pe care le întreprinde», a precizat psihologul Stelian Chivu.

  Mentalitatea de victimă are trei niveluri:

  • victimizarea mentală
  • starea de victimă
  • victimizarea fizică

Victimizarea: Cum ne putem vindeca de această mentalitate

  «Persoana în cauză aşteaptă mereu să primească ceva de la cineva sau caută un om care să o sprijine sau să o ajute. Pe acest fond apare starea de nemulţumire, indiferent ce sau cât ar avea. Se manifestă aici şi starea de nedreptate. Cei care se victimizează se simt întotdeauna nedreptăţiţi de către toţi cei din jurul lor», a explicat Chivu.

Primul pas pentru a depăşi victimizarea și starea de victimă este să conștientizăm ceea ce facem, susțin specialiștii. Al doilea, foarte important, este să avem intenția de a ne schimba. Apoi, realizarea defectelor și a tot ceea ce trebuie schimbat la noi înșine. Trebuie să lucrăm să eliminăm emoțiile precum nemulțumirea și neimplicarea. Ultimul pas ar fi schimbarea posturii corporale, să ne uităm în oglindă și să realizăm ce trebuie făcut mai departe.

oana roman si marius elisei
horoscop zilnic 1 martie jpeg
condimente jpeg
antonia sexy jpg
FotoJet jpg
cub ioana ginghină png
cub iuliana marciuc png
Fumat - tigara - femeie care fumeaza FOTO Shutterstock
image
image
image
image
image
image
Ivona Nenu jpg
cub sexy teniswomen png
4 front doctorita spagara jpg
calendar ortodox 2022 27 ianuarie aducerea moastelor sfantului ioan gură de aur jpg
condimente jpeg
carduri energie scumpa jpg