Ce se află în spatele fenomenului de „ceață cerebrală”? Este asociat Covidului de lungă durată
Un nou studiu oferă informații importante despre „ceața cerebrală”, fenomenul asociat Covidului de lungă durată. Se pare că această problemă ar fi cauzată de scurgeri ale barierei hemato-encefalice. Aceasta controlează substanțele și materialele ce intră și ies din creierul nostru.
Mai precis, potrivit informațiilor de la adevarul.ro, atunci când această barieră este dezechilibrată, ea poate provoca modificări ale funcției neuronale. Din păcate, multe persoane care suferă de „Long Covid”, spun că se confruntă cu dificultăți de concentrare și uitare. Aceste simptome pot fi cauzate de către scurgerea barierei hemato-encefalice.
„Este vorba despre reglarea echilibrului dintre substanțele din sânge și creier. Dacă este dereglat, atunci poate conduce la modificări ale funcției neuronale, iar dacă fenomenul se întâmplă în regiunile creierului care permit consolidarea/stocarea memoriei, atunci poate provoca ravagii.”, explică, conform sursei citate, coautorul cercetării de la Trinity College Dublin, profesorul Matthew Campbell.
Ce se află în spatele fenomenului de „ceață cerebrală”
Studiul care discută posibila cauză a acestui fenomen îngrijorător a fost publicart în revista Nature Neuroscience. Probe de sânge și plasmă de la 76 de pacienți au fost analizate de către oamenii de știință. Probele veneau de la pacienți atât de la pacienți ce au fost spitalizați pentru Covid în martie și aprilie 2020, cât și de la 25 de persoane înainte de pandemie.
Potrivit cercetătorilor, cei 14 pacienți care au precizat că suferă de ceață cerebrală aveau un nivel mai ridicat al proteinei numite S100β, comparativ cu pacienții ce au avut Covid, dar nu sufereau de această problemă, dar și comparativ cu cei care nu au avut această boală.
În mod normal, această proteină nu ar trebui să se găsească în sânge, ea fiind produsă de către creier. Faptul că specialiștii au depistat proteina în sângele celor ce sufereau de ceață cerebrală a dus la concluzia că exista o ruptură a barierei hemato-encefalice.
Mai mult decât atât, oamenii de știință au mai reușit să afle și faptul că persoanele cu Long Covid, ce suferă de ceață cerebrală, aveau, de asemenea, un nivel mai ridicat al proteinelor implicate în coagularea sângelui.