Ce trebuie să ştii despre puterea vindecătoare a păstârnacului
Consumatorii de păstârnac beneficiază de calităţile nutritive şi terapeutice ale acestei legume mai puţin populare. Persoanele cu tendinţă spre obezitate au descoperit efectele nebănuite ale dietei pe bază de păstârnac.
Specialiştii europeni apreciază că leguma „albitură", aşa cum o denumesc gastronomii, este un tonic recunoscut pentru inimă şi pentru plămâni, că are efecte antioxidante, depurative şi diuretice. În scop terapeutic se valorifică frunzele şi rădăcina. S-a dovedit că sucul extras din rădăcina legumei reglează digestia, curăţă sângele, creşte apetitul, are acţiune expectorantă, diuretică, analgezică şi tonifiantă. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, ne recomandă să consumăm frecvent păstârnac, pentru că substanţele active din compoziţia legumei ne apără de o serie de boli, precum reumatismul, guta, colicile biliare şi renale, nevrozele şi menstrele dureroase. În cazul virozelor, specifice sezonului rece, sucul de păstârnac reduce febra şi tratează infecţiile respiratorii.
Puterea vindecătoare a legumei „albitură" se datorează substanţelor active conţinute: un izvor de vitamine: A, B1,B2, C, de fibre, de săruri minerale (potasiu, calciu, magneziu, fier, iod), de proteine şi de carbohidraţi. În acelaşi timp, leguma albă stimulează apetitul copiilor mofturoşi la mâncare.
În industria alimentară, păstârnacul este folosit la aromatizarea conservelor de legume. Mai mult, proprietăţile sale curative sunt recunoscute şi de medicina alopată. Ca dovadă, din rădăcinile păstârnacului se prepară medicamentele Pastinatin şi Beroxan, indicate în tratamentul anghinei pectorale şi a nevrozelor, în afecţiunile tractului gastro-intestinal, ale căilor biliare şi ale pielii.
Ciorbă de păstârnac
Timp de preparare: 40 de minute
Calorii: 80/ porţia
Ingrediente: 2 l de apă, 1 kg de păstârnac, 2 fire de praz, 2 cepe, o o ţelină, 2 legături de pătrunjel verde, 50 g de iaurt şi 6 linguri de ulei de măsline presat la rece.
Preparare: În apa care clocoteşte, pune păstârnacul tăiat rondele, ţelina, ceapa şi prazul tăiate mărunt. Când legumele au fiert, toarnă ciorba în castronaşe. La fiecare porţie, adaugă două linguriţe de iaurt, o linguriţă de ulei de măsline şi asezonează cu pătrunjel tocat mărunt.