Ciupercile, «carnea» din post
Numite şi ”carnea vegetală”, ciupercile sunt super-alimente. Nu conţin grăsime, zahăr sau sare, însă sunt pline de minerale, apă şi fibre. Şi pentru că tot e perioada postului Paştelui, haideţi să vedem câte beneficii ne aduc dacă le consumăm.
Ciupercile sunt o sursă valoroasă de fibre şi vitaminele B şi D. Conţin minerale esenţiale (potasiu, cupru, fier şi fosfor), însă cel mai semnificativ este seleniul, care nu se găseşte în prea multe fructe sau legume. Cu mai mult de 90% conţinut de apă, adăugarea ciupercilor la mese te poate face să te simţi sătul fără să creşti conţinutul caloric. Ele sunt excelente în dietele de slăbire, au un gust delicios şi pot fi gătite în multe feluri. Fibrele alimentare joacă un rol important în controlul greutăţii corporale, conform www.alegesanatos.ro.
Iată ce beneficii aduc organismului nostru ciupercile:
- conţin nutrienţi importanţi pentru sănătatea şi dezvoltarea armonioasă a organismului uman. În plus, ciupercile îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar;
- au puţine calorii şi pot înlocui cu succes carnea;
- fibrele din compoziţia lor reglează tranzitul intestinal şi previn constipaţia;
- prin conţinutul de vitamine din grupul B, luptă împotriva depresiei, a stresului şi a stărilor de anxietate;
- conţin compuşi care ajută la buna funcţionare a ficatului, pancreasului şi a celorlalte glande endocrine;
- în plus, graţie conţinutului de potasiu, ciupercile reprezintă un remediu excelent pentru reglarea tensiunii arteriale;
- luptă împotriva îmbătrânirii celulare pentru că sunt bogate în seleniu;
- vitamina D previne osteoporoza, diabetul zaharat şi bolile inflamatorii;
- vitaminele din complexul B ajută corpul să metabolizeze grăsimile şi proteinele;
- ajută în lupta împotriva cancerului. Beta-glucanul şi acidului linoleic inhibă creşterea celulelor canceroase.
Ruladă din piept de pui cu ciuperci
Puteţi consuma ciuperci de trei ori pe săptămână fără ca organismul să resimtă lipsa cărnii. Pentru această reţetă, aveţi nevoie de: un piept de pui dezosat, 300 gr ciuperci proaspete, 50 gr caşcaval, o ceapă, 1/2 legătură pătrunjel, 3 linguri ulei, sare, piper, 1/2 linguriţă mărar uscat. Ceapa se curăţă, se taie mărunt şi se căleşte în ulei. Se adaugă ciupercile tăiate mărunt şi se amestecă până ce compoziţia scade. Se adaugă sare, piper după gust, pătrunjelul tăiat mărunt şi caşcavalul răzuit. Compoziţia formată se lasă să se răcească.
Pieptul de pui se spală, se taie în 2 felii, se acoperă cu folie alimentară şi se bate uşor cu un ciocan de şnitel, dându-i-se o formă cât mai dreptunghiulară. Pe o folie de aluminiu se presară mărarul uscat şi se aşază pieptul de pui bătut. Se adaugă compoziţia şi se întinde uniform pe toată suprafaţa. Se rulează strâns, cu ajutorul foliei de aluminiu. Ruloul format se închide la capete, se pune într-o tavă şi se introduce la cuptor pentru 30 min, la 2000C. Se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească, apoi se taie în felii potrivite, conform www.bucataria-romaneasca.ro.