Copiii între 12 și 15 ani din SUA, liber la doza booster. Când începe administrarea

#Coronavirus

SUA începe de joi, 6 ianuarie, administrarea celei de-a treia doză a vaccinului Pfizer la copiii între 12 și 15 ani.

Copii între 12 și 15 ani pot primi doza booster în SUA foto: AFP
Copii între 12 și 15 ani pot primi doza booster în SUA foto: AFP

Decizia vine după ce Administrația pentru Medicamente și Alimente din America a autorizat luni, 3 ianuarie, doza booster Pfizer pentru copii, iar Centru pentru Prevenția Bolilor a dat accordul pentru începerea administrării vaccinului.

Pentru că autoritățile din SUA nu cer ca persoanele vaccinate și cu booster să stea în carantină, noua etapă de imunizare pentru copiii între 12 și 15 ani ar putea avea un impact major asupra prezenței fizice în școli pe perioada iernii, conform ABC News.

”Boosterele pentru copiii între 12 și 15 ani vor reduce potențialul de infecție. Asta ar putea avea un impact de nemăsurat asupra sănătăți lor”, a declarat medicul Amanda Cohn.

O treime dintre adolenscenții din SUA, nevaccinați

Totuși, în SUA, aproape o treime din adolescenții cu vârste între 12 și 17 ani nu au primit prima doza a vaccinului anti-Covid, iar asta are un impact major asupra transmisiei în școli, dar și a ratei crescute a copiilor spitalizați, având în vedere că Omicron afectează în principal nevaccinații.

Medicii spun că autoritățile ar trebui să se concentreze pe copiii nevaccinați. ”Boosterele sunt incredibil de importante, dar ele nu rezolvă problema spitalelor agglomerate. Cei internați sunt nevaccinați”, a declarat medicul Helen Keipp Talbot.

Adolescenții nevaccinați, risc mai mare de spitalizare

Conform autorităților din SUA, adolescenții cu vârste între 12 și 17 ani nevaccinați au un risc de 11 ori mai mare a fi spitalizați cu Covid decât adolecenții vaccinați.

Vaccinul Pfizer, singurul autorizat pentru copii între 12 și 15 ai, a început să fie administrat în mai. Oficialii din sănătate americani au recomandat ca boosterul să fie administrat la cinci luni după a doua doză. Conform lor, și copiii au nevoie pentru că și imunitatea lor data de primele două doze scade, deși răspunsul e mai bun ca la adulți.

Doza booster, disponibilă și pentru copiii din România

Reprezentanții CNCAV au dat asigurări că, din cauza actualului context pandemic, România a dat liber și copiilor la doza booster, în condițiile în care nu sunt studii că ar exista vreun risc. Asta deși nu există încă o decizie a Agenției Europene a Medicamentului cu privire la copii.

„Persoanele pentru care au trecut 6 luni de la schema primară de vaccinare pot face doza booster. Noi am venit cu această decizie încă din valul 4 pentru că aveam o acoperire vaccinală destul de mică și varianta Delta era extrem de transmisibilă. Doza booster era ferm recomandată persoanelor vulnerabile și celor cu expunere ridicată, dar se putea administra tuturor persoanelor care aveau 6 luni de la schema de vaccinare primară”, au transmis pentru Click! reprezentanții RO Vaccinare.

România a fost prima țară din Uniunea Europeană care, din data de 2 iunie, a început vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani. Până acum și-au făcut doza booster 851 de persoane din categoria 12-15 ani și 5.709 de persoane din categoria 16-17 ani, a căror vaccinare a început mai devreme, în primăvară. În România, a treia doză de vaccin se face începând cu 28 septembrie 2021. La nivel național, până azi, 4 ianuarie, au beneficiat de ea 2.046.563 de români.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net