Cum descoperi scolioza la copilul tău

Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale care afectează aproximativ 3% dintre adolescenţi. În timp ce cazurile uşoare ar putea să nu aibă nevoie de niciun tratament, curbele spinale severe care progresează în timp pot fi o afecţiune care provoacă invailiditate şi pune viaţa în pericol.

image

„Dacă nu sunt tratate, aceste deformări cauzează dureri cronice, probleme respiratorii şi cardiace, o calitate slabă a vieţii şi o durată de viaţă redusă. Detectarea timpurie e cheia unui tratament de succes şi mai puţin invaziv.”, avertizează profesorul Ahmet Alanay, specialist în ortopedie şi traumatologie la Centrul de Tratament Complet al Coloanei Vertebrale ACIBADEM Maslak.

Citește și: 7 afecțiuni ale coloanei care sunt agravate de frig

Care sunt simptomele

Scolioza debutează, de obicei, între 10 şi 15 ani. Un părinte este adesea primul care observă când un copil are un umăr mai înalt decât celălalt sau vede talie ori şolduri neuniforme. Toate acestea pot fi avertismente privind scolioza. Un screening frecvent, făcut de părinte, la domiciliu poate ajuta la detectarea şi intervenţia precoce.

Iată și: Atenție! 7 afecțiuni ale coloanei care sunt agravate de frig

„Examinarea implică evaluarea în poziţia de aplecare în picioare şi înainte: copilul se îndoaie din talie până când coloana vertebrală devine paralelă cu podeaua. Părinţii trebuie să fie atenţi la orice părţi asimetrice ale spatelui inferior sau superior, omoplaţi, şolduri, talie sau la un spate rotunjit. În poziţie dreaptă cu braţele în jos, un spaţiu mai mare între un braţ şi trunchi în comparaţie cu cealaltă parte sau corpul înclinat ar putea fi, de asemenea, alarmant. Dacă observaţi vreunul dintre aceste simptome, consultaţi un specialist cât mai curând posibil.”, vă sfătuieşte profesorul Alanay.

Mai vezi și: Scapă de chinul durerilor de spate!

Tratamente

Cazurile uşoare de scolioză necesită doar observaţie medicală, în timp ce curbele moderate pot fi corectate prin exerciţii şi bretele.

Când curbura se dezvoltă în timp şi depăşeşte 45 de grade, reduce spaţiul din piept, ceea ce face dificilă funcţionarea corectă a plămânilor şi a inimii. Pentru scolioza severă, tratamentul standard e o intervenţie chirurgicală care implică fuzionarea coloanei vertebrale.

Procedura stabilizează coloana vertebrală cu şuruburi şi tije şi este extrem de eficientă. Pentru un grup anume de pacienţi cu scolioză, o intervenţie chirurgicală inovatoare denumită Vertebral Body Tethering (VBT) poate fi o alternativă la fuziunea coloanei vertebrale.

„Cele mai avansate şi inflexibile cazuri de scolioză şi cifoză, care erau considerate inoperabile sau prea riscante sau prea târzii pentru chirurgie, pot fi acum tratate prin operaţii. Utilizarea navigaţiei vertebrale, imprimarea 3D şi neuromonitorizarea, în special, au transformat operaţiunile cu risc ridicat de paralizie şi considerate a fi „imposibile” în operaţii care pot fi efectuate într-un mod mult mai sigur.”, descrie prof. Ahmet Alanay cele mai noi trei metode de tratament cu scolioză descoperite în Turcia.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
CEA MAI LUNGA SCURTATURA DIN LUME jpg
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net