7 afec╚Ťiuni ale coloanei care sunt agravate de frig

26 februarie 2018
simeon stalpnicul png
Durerile de spate se pot amplifica în zilele friguroase

C├ónd e vorba de probleme ale coloanei vertebrale, nu l─âsa╚Ťi nimic la voia ├«nt├ómpl─ârii, mai ales c├ónd temperaturile exterioare scad! Potrivit dr. Mihaela Parnia, specialist ├«n recuperare medical─â la Bio Ortoclinic, spondiloza, hernia de disc, cifoza, scolioza, discopatia ╚Öi alte c├óteva afec╚Ťiuni care provoac─â dureri de spate pot fi agravate de temperaturile sc─âzute.

Aceasta ├«nseamn─â c─â spatele trebuie protejat foarte bine de aerul rece, prin haine corespunz─âtoare sau prin purtarea de dispozitive medicale. ├Äns─â nu doar frigul agraveaz─â problemele ├«n astfel de cazuri, sus╚Ťine medicul, ci ╚Öi ridicarea greut─â╚Ťilor, activit─â╚Ťile fizice ╚Öi sportive, sl─âbitul excesiv ori greutatea corporal─â prea mare, constipa╚Ťia, dar ╚Öi r─âceala ╚Öi gripa.

1. Spondiloza

Chiar dac─â nu este un diagnostic ├«n sine, ci un termen generic folosit pentru a descrie orice fel de degenerare a coloanei vertebrale, spondiloza ├«nseamn─â durere ╚Öi modific─âri degenerative ale coloanei vertebrale ╚Öi afecteaz─â unul din trei rom├óni care resimt dureri de spate, cervicale sau lombare, sus╚Ťine dr. Mihaela Parnia.

Clinic, spondiloza cervical─â se manifest─â prin dureri localizate, dureri radiculare ale plexului brachial, cefalee occipital─â, ame╚Ťeli ╚Öi chiar tulbur─âri vizuale. La nivel toracal, boala se manifest─â prin dorsalgii ╚Öi/sau cifoz─â dorsal─â, iar ├«n localizarea lombar─â leziunile de discartroz─â sunt ├«nso╚Ťite de durere localizat─â ╚Öi durere radicular─â. Pe l├óng─â dureri, problemele catalogate drept spondiloz─â pot provoca limitarea mobilit─â╚Ťii coloanei vertebrale, amor╚Ťeli la nivelul membrelor, lipsa coordon─ârii, dificultati la mers sau reflexe anormale.

2. Hernia de disc

Potrivit specialistului celei mai mari clinici pentru tratarea durerilor de spate f─âr─â opera╚Ťie, hernia de disc reprezint─â una dintre cele mai frecvente ╚Öi mai dureroase afec╚Ťiuni ale coloanei vertebrale fiind este o patologie ├«n care o por╚Ťiune din masa gelatinoas─â se deplaseaz─â din loja intervertebral─â ÔÇťbomb├óndÔÇŁ discul sau penetreaz─â ╚Öi chiar rupe ├«nveli╚Öul exterior (nucleul fibros) al discului.

Discul intervertebral poate hernia ├«n timpul efectu─ârii unei mi╚Öc─âri bru╚Öte, gre╚Öite, efort fizic cu mecanic─â corporal─â incorect─â, dar ├«n cele mai multe cazuri, herniaz─â ca urmare a unui proces lung de uzur─â, cauzat de postura incorect─â, multiple minitraumatisme, expunerea la frig ╚Öi curent, ortostatismul ├«ndelungat, ╚Öocuri, stres sau efort fizic deosebit. ├Än majoritatea cazurilor, hernia de disc este ├«nso╚Ťit─â de dureri mari ╚Öi de imposibilitate func╚Ťional─â. Exist─â ├«ns─â ╚Öi cazuri ├«n care hernia de disc poate fi asimptomatic─â, manifest├óndu-se prin durere tolerabil─â, ├«n timp ce boala avanseaz─â.

3. Cifoza

Cifoza reprezint─â o devia╚Ťie a coloanei vertebrale ├«n plan sagital. Aceasta se manifest─â prin curbarea excesiv─â a coloanei ├«n regiunea toracic─â, compensat─â printr-o hiperlordoz─â cervical─â ╚Öi lombar─â pentru echilibrarea coloanei.

ÔÇŁSimptomatologia afec╚Ťiunii este divers─â ╚Öi const─â ├«n durere u╚Öoara sau sever─â la nivelul coloanei toracice, rigiditate ╚Öi tensiune muscular─â a zonei dorsale, deplasarea spre ├«nainte a capului, dificult─â╚Ťi ale respira╚Ťiei ├«n cazurile severe, modific─âri ale pozi╚Ťiei umerilor sau senza╚Ťie de oboseal─âÔÇŁ, explic─â dr. Mihaela Parnia.

4. Scolioza

Scolioza este o deviere lateral─â ├«n plan frontal, ├«n forma de ÔÇťsÔÇŁ mai mult sau mai pu╚Ťin pronun╚Ťat─â, a coloanei vertebrale. Scoliozele nestructurale, func╚Ťionale sau atitudinile scoliotice se caracterizeaz─â prin faptul c─â devia╚Ťia lateral─â a coloanei este complet reductibil─â clinic ╚Öi radiologic ├«n pozi╚Ťia culcat.

Conform specialistului, simptomele scoliozei: variază de la coloană, umeri sau bazin asimetrice, până la coaste și scapulă proeminente pe o parte a corpului și chiar probleme respiratorii, în cazul scoliozelor severe.

5. Lumbago

Lumbago este acea afec╚Ťiune extrem de dureroas─â ├«n care, sub ac╚Ťiunea diver╚Öilor factori, nucleul pulpos rupe inelul fibros ╚Öi irit─â ligamentul posterior acoperit de termina╚Ťiuni nervoase ultrasensibile. De asemenea, faza de lumbago poate fi dat─â ╚Öi de o alterare a articula╚Ťiilor vertebrale posterioare (artroz─â) sau chiar de o atitudine vicioas─â a coloanei lombosacrale.

ÔÇŁ├Än aceste cazuri, durerea este violent─â ╚Öi este ├«nso╚Ťit─â de o contrac╚Ťie foarte puternic─â a mu╚Öchilor vertebrali, urmat─â de o pozi╚Ťie antalgic─â a corpului, cu trunchiul aplecat u╚Öor ├«nainte ╚Öi ├«ntr-o parte, precum ╚Öi de senza╚Ťie de ├«n╚ŤepenireÔÇŁ, a spus dr. Parnia.

6. Lombosciatica

Lombosciatica reprezint─â durerea lombar─â cu debut brutal, cu limitarea sever─â a mi╚Öc─ârii ╚Öi afectarea sensibilit─â╚Ťii ├«n dermatomul corespunz─âtor r─âd─âcinii afectate, cu sau f─âr─â deficit motor. Afec╚Ťiunea debuteaz─â brusc, ├«n timpul efortului sau la c├óteva ore dup─â efort ╚Öi iradiaz─â ├«n membrul inferior pe traiectul nervului sciatic. Este agravat─â de efortul fizic, de mi╚Öcare, de tuse, str─ânut ╚Öi chiar de defeca╚Ťie ╚Öi este ameliorat─â de repaus. Poate fi ├«nso╚Ťit─â de tulbur─âri de sensibilitate, de durere pe picior, de parestezii, hipoestezie sau chiar anestezie pe traiectul nervului afectat. ├Än timp, ├«n astfel de cazuri, pot ap─ârea sl─âbiciuni cu hipotrofie muscular─â.

7. Discopatia

Discopatia este, de asemenea, un termen cu caracter general ce define╚Öte afec╚Ťiunile discurilor intervertebrale indiferent de cauza acestora, ├«ns─â ar trebui folosit doar cu sensul de discopatie degenerativ─â (deteriorare structural─â a discului intervertebral).

Simptomele discopatiei sunt durerile la nivelul coloanei vertebrale, ├«nso╚Ťite sau nu de senza╚Ťie de presiune.

cristina siscanu 1 jpeg
oana zavoranu jpg
andreea si cabral
image
maria dragomiroiu
femeie care numara bani jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
variola
oliver stone foto reuters
femeie care numara bani jpeg
calendar ortodox 2021 22 mai sfantul mucenic vasilisc png
variola
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg