Cum poți face un adolescent să renunțe la fumat și la vapat. Metoda care dă cele mai bune rezultate

Odată cu anunțul recent al Administrației Federale a Medicamentelor despre faptul că vapingul adolescenților atinge niveluri epidemice, lupta împotriva nicotinei și tutunului a devenit și mai vitală. Resursele de mai jos vă pot oferi instrumentele nu numai pentru a vorbi cu copiii dumneavoastră despre pericolele tutunului, ci și pentru a-i ajuta să renunțe dacă au devenit deja dependenți. 

Spune-le copiilor tăi sincer și direct că nu vrei să fumeze țigări. Foto: Click.
Spune-le copiilor tăi sincer și direct că nu vrei să fumeze țigări. Foto: Click.

Ce trebuie să faceți dacă copilul dumneavoastră vapează sau fumează

Spune-le copiilor tăi sincer și direct că nu vrei să fumeze țigări, să folosească țigări electronice (de exemplu, „vaping” și „juuling”) sau să utilizeze orice tip de produs cu tutun. Oferiți-le mesaje clare și consecvente despre riscurile acestor produse. 

Începeți să discutați cu copiii dvs. despre fumat încă de când au 5 sau 6 ani. Mulți copii încep să fumeze până la vârsta de 11 ani, iar unii sunt dependenți până la vârsta de 14 ani. Explicați pericole pentru sănătate ale fumatului, precum și aspecte fizice neplăcute (cum ar fi respirația urât mirositoare, dinții și unghiile decolorate).

Tinerii folosesc țigări electronice, iar ratele sunt în creștere și alarmante, așa că asigurați-vă că vorbiți cu copiii dvs. despre acestea. Un specialist din SUA a declarat că folosirea țigărilor electronice în rândul tinerilor este o epidemie, ratele crescând cu 78% din 2017 până în 2018 în rândul elevilor de liceu și mai mulți adolescenți folosesc țigări electronice decât tigări clasice.

Fii un exemplu pentru copilul tău! Lasă-te de fumat în cazul în care o faci

Dați un exemplu bun copiilor voștri nefumând. Părinții care fumează au mai multe șanse să aibă copii care și ei preiau acest viciu. Dacă ești un părinte care fumează, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te lași. Vorbește cu copiii tăi despre cât de dificil este să te lași de fumat și cât de ușor ar fi fost dacă nu ai fi început niciodată să fumezi. Între timp, nu fumați în preajma adolescenților și nu le lăsați niciodată să aibă vreo țigară.

De asemenea, este bine să aflați dacă copiii dumneavoastră au prieteni care fumează sau vaporizează. Discutați cu copiii dvs. despre modalitățile de a refuza o țigară sau o țigară electronică.

Nu vă enervați pe copil dacă aflați că fumează/vapează

Dacă copilul dvs. vapează sau fumează deja, încercați să evitați să vă enervați pe el sau să-l amenințați. În schimb, rămâneți calm și încercați să purtați o conversație cu ei folosind un ton rezonabil „de la adult la adult”. Folosiți întrebări deschise, scriu cei de betterhealth.vic.gov.au. Discutați despre ce schimbări pot fi făcute în viața adolescentului dvs. pentru a-l ajuta să renunțe la fumat.

În timp ce vorbești cu copilul tău despre fumat sau vapat, subliniază-i că probabil ceste deja dependent de nicotină. Industria tutunului cheltuie miliarde de dolari în fiecare an pentru a se asigura că produsele lor sunt cât mai atrăgătoare și creează dependență. Industria tutunului comercializează, de asemenea, în mod agresiv țigările electronice pentru tineri, oferind unele cu arome de bomboane, cum ar fi guma de mestecat. Cereți-i copilului să se gândească la modul în care au fost vizați, manipulați și utilizați de companiile de tutun. Această realizare îi înfurie pe mulți adolescenți care fumează și îi poate ajuta să-i motiveze să renunțe.

Stresul, anxietatea și depresia îi apropie pe adolescenți de vapat/fumat

Pe măsură ce adolescenții care se confruntă cu stres, anxietate și depresie sunt mai expuși riscului de a fuma, încurajarea unei abordări mai holistice a sănătății și bunăstării poate ajuta, de asemenea. De exemplu, să aibă o rutină bună de somn, o dietă sănătoasă, să facă exerciții fizice care le plac, să se implice în programe care susțin sănătatea mintală, cum ar fi meditația mindfulness și alte strategii care reduc anxietatea și depresia pot ajuta.

Dacă copilul dumneavoastră dorește să nu mai vapeze sau să fumeze, dar îi este greu, cereți ajutor specializat. Copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani pot folosi terapia de înlocuire a nicotinei, cum ar fi plasturele sau pastilele, pentru a-i ajuta să renunțe la fumat, dar este recomandat să discute mai întâi cu medicul lor sau cu alt profesionist din domeniul sănătății calificat despre asta.

Adolescenții și vapatul/fumatul

Unul din douăzeci de elevi de școală (aproximativ 5 la sută) a încercat să fumeze până la vârsta de 12 ani, iar acesta crește la unul din opt până la vârsta de 14 ani (aproximativ 12 la sută). În 2017, procente similare de copii de această vârstă au încercat țigările electronice.

Până la vârsta de 17 ani, aproximativ 35% dintre elevii din școală au încercat să fumeze, iar 11% sunt „fumători actuali” (au fumat în săptămâna dinaintea sondajului). În 2017, unul din cinci elevi de 17 ani a încercat țigările electronice și 11% le-au folosit în trei sau mai multe zile în ultima lună.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net