Cum recunoşti un atac vascular cerebral

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Accidentul vascular cerebral apare atunci când un vas sangvin care furnizează sânge într-o anumită zonă a creierului se înfundă sau se sparge. Acest lucru duce la afectarea celulelor nervoase din zona respectivă şi afectează grav sănătatea bolnavului. Află mai multe din noul număr al revistei „Click! pentru femei”!

Gravitatea urmărilor unui accident vascular cerebral (AVC) depinde de regiunea creierului care e atinsă şi de funcţiile pe care le controlează. Cu cât creşte aria zonei cerebrale afectate, cu atât sechelele vor fi mai importante. În urma unui AVC, anumite persoane vor întâmpina dificultăţi de vorbire şi de scriere (afazie) şi probleme de memorie. Urmările unui AVC se pot manifesta şi prin paralizia unei părţi a corpului. 

AVC ischemic şi hemoragic

Accidentul vascular cerebral este de două feluri: ischemic şi hemoragic. Cel ischemic are loc când irigarea cu sânge se întrerupe într-o anumită parte a creierului. Din această cauză, celulele rămân fără oxigen şi substanţe nutritive şi, în cele din urmă, mor. Totul se petrece foarte repede. Accidentul vascular cerebral hemoragic se întâmplă atunci când vasele de sânge se fisurează şi sângerează în ţesuturile din creier. 

Metoda FAST 

Cel mai rapid mijloc pentru a-ţi da seama dacă o pesoană a făcut sau nu un atac vascular cerebral este metoda FAST. Dacă remarci semnele de mai jos, sună rapid la 112: 

F (face = faţă): roagă persoana să zâmbească şi observă dacă faţa sa e simetrică sau nu şi dacă buza e căzutăîntr-o parte.

A (arms = braţe): roagă persoana să-şi ridice ambele braţe şi vezi dacă unul dintre ele rămâne mai jos.

S (speech = vorbire): roagă persoana să rostească o propoziţie scurtă şi observă dacă are dificultăţi în vorbire sau dacă nu îşi găseşte cuvintele.

T (time = timp): e cel mai important factor, pentru că accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cât mai rapid, atât pentru a preveni dizabilităţile pe termen lung, cât şi pentru a stopa leziunile permanente asupra creierului şi atacurile ulterioare, cu potenţial mortal. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
vlad tepes krmz jpg
Crowne Plaza Drona2 5 jpg
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net