Cum rezolvi problema pietrelor la fiere

Ultima actualizare:

Dureri abdominale puternice care persistă, greaţă, febră, îngălbenirea tegumentelor, modificări de culoare ale urinei şi bolului fecal. Sunt simptomele care ar trebui să te trimită la medic. Cauza poate fi prezenţa calculilor la nivelul vezicii biliare.

De ce apar

Este incert de ce unii oameni dezvoltă calculi biliari, însă există anumiţi factori predispozanţi, spune dr. Ştefan Tucă, medic primar chirurgie generală, cu competenţă în laparoscopie avansată. “Factorii de risc includ sexul feminin, sarcina anterioară, vârsta peste 40 de ani, excesul ponderal, precum şi istoricul familial de de calculi biliari”. La fel de periculoase sunt şi anumite boli intestinale şi obiceiuri culinare, precum slăbirile bruşte, dietele bogate în carbohidraţi rafinaţi şi sărace în fibre, sindromul metabolic.

dr. Ştefan Tucă
dr. Ştefan Tucă

Cât sunt de periculoşi aceşti calculi biliari

În multe situaţii, persoanele care fac calculi biliari nu au nici un disconfort. Însă dacă aceştia migrează în ductele biliare, pot bloca fluxul de bilă din vezica biliară, determinând-o să se umfle şi să ducă la dureri abdominale ascuţite, vărsături, indigestie şi, ocazional, febră. Nediagnosticaţi şi trataţi la timp, calculii pot duce la probleme grave: infecţii, inflamaţii, cu afectarea ficatului şi pancreasului. “Ecografia este cel mai frecvent folosită pentru a găsi calculii biliari. În cazuri mai complexe, se folosesc scanarea CT (computer tomograf) sau RMN”, adaugă dr. Ştefan Tucă.

Chirurgia laparoscopică, cea mai bună soluţie

Nu există mijloace cunoscute pentru prevenirea calculilor biliari. Şi, din păcate, nici nu vor dispărea de la sine. “Tratamentele pentru descompunerea sau dizolvarea calculilor biliari sunt doar eșecuri lamentabile. Îndepărtarea chirurgicală a vezicii biliare este tratamentul pe termen lung și cel mai sigur al bolii vezicii biliare”, afirmă specialistul. Astăzi, îndepărtarea chirurgicală a vezicii biliare sau a colecistului se face cu ajutorul laparoscopiei. Este una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale, care se recomandă inclusiv pacienților care nu au simptome.

“Pacienții cărora li se face laparoscopia vor constata existența unor mici incizii de maximum 1 cm, în locul unei laparotomii, adică a unei incizii mari de sus până jos. Se fac 3-4-5 incizii în funcție de intervenție. Apoi se realizează ceea ce se cheamă pneumoperitoleu, umflarea cavității abdominale cu dioxid de carbon, iar apoi, printr-una din inciziile realizate de chirurg, se introduce laparoscopul. Acesta e o cameră video care vizualizează pacientul pe interiorul cavității abdominale și proiectează printr-un cablu optic această imagine pe un ecran. Iar chirurgul, cu ajutorul unor pense pe care le introduce prin celelalte incizii, realizează operația laparoscopică. Asta înseamnă laparoscopie – o chirurgie minim invazivă, cu recuperare foarte rapidă pentru pacienți și cu rezultate foarte bune”, descrie chirurgul Ștefan Tucă metoda prin care a salvat sănătatea a sute de pacienți. Avantajul este că durerea postoperatorie este redusă, tranzitul intestinal se reia rapid, recuperarea este mai rapidă, după o săptămână pacienţii se pot întoarce la munca de birou. Vizita la medic este obligatorie la 2-3 săptămâni de la operație.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net