Cum să-ţi faci singur siropul de tuse
Nu ai nevoie de medicamente scumpe atunci când te supără tusea. Cele mai bune remedii se găsesc la tine în bucătărie. În doar câteva minute, poţi să-ţi prepari singur un sirop de tuse natural, gustos şi eficient. Nu vei mai avea nevoie de nimic altceva.
- Sirop cu citrice şi scorţişoară. Ai nevoie de o portocală, o lămâie, câteva feliuţe de ghimbir proaspăt, boabe de piper, două batoane de scorţişoară, două linguri de apă, două de ulei de cocos şi o ceşcuţă de miere. Mod de preparare: lămâia şi portocala se spală şi se taie cubuleţe, cu tot cu coajă, se amestecă într-un vas cu piperul, ghimbirul, apa şi scorţişoara şi se lasă 5-8 minute pe foc, amestecând şi zdrobind uşor fructele. Se adaugă uleiul de cocos şi se dă de-o parte să se răcească. Când încă e călduţ, îndulceşte cu miere, amestecă bine, apoi strecoară. Siropul obţinut se administrează pe parcursul zilei, câte două linguriţe.
- Sirop picant cu hrean. Această rădăcinoasă este celebră pentru puterea ei de a trata afecţiunile gâtului. Se ia o rădăcină medie, se curăţă, se dă pe răzătoare, se diluează cu puţină apă şi se pune la fiert pentru câteva minute. Când s-a înmuiat hreanul, se dă vasul de-o parte, se lasă puţin să se răcorească, apoi se îndulceşte cu 3-4 linguri de miere şi se strecoară.
- Sirop de ridiche neagră. Multe siropuri de tuse din comerţ au la bază ridichea neagră. Siropul e simplu de preparat. Pur şi simplu se scobeşte o ridiche, se pune miere în interior şi se lasă peste noapte lângă o sursă de căldură (pe calorifer, spre exemplu). Dimineaţa, sucul rezultat se varsă într-un borcan cu filet şi se consumă pe parcursul zilei.
- Suc piperat. Ai nevoie de oţet de mere, suc de lămâie, piper roşu, ghimbir (pudră sau proaspăt), miere şi apă. Fiecare ingredient acţionează în felul său pentru stoparea tusei. Ghimbirul este antiinflamator şi descongestionant, oţetul restabileşte pH-ul organismului şi fluidizează secreţiile, piperul încălzeşte şi reduce durerea, mierea acţionează ca un balsam pentru gât, are proprietăţi antibacteriene, iar sucul de lămâie vine cu un aport de vitamina C, pentru întărirea imunităţii. Amestecă toate ingredientele şi lasă câteva ore la macerat.
Poţi să-ţi prepari chiar şi dropsuri de tuse
Ai nevoie de 100 ml suc proaspăt stors de portocală, o lingură de suc de lămâie, coaja rasă de la o portocală medie, două linguri de apă, două linguri de miere, o jumătate de lingură de cuişoare măcinate, o jumătate de lingură de ghimbir ras şi o ceaşcă de zahăr brut. Pune toate ingredientele într-un vas, pe foc mic, amestecând încontinuu timp de circa 20 de minute. Se va forma un sirop maroniu, de culoarea zahărului ars. Pune acest sirop, cu o lingură, în forme de cuburi de gheaţă (de preferat forme de mici dimensiuni) şi dă tava la congelator. 5-10 minute sunt suficiente ca să îngheţe. Scoate dropsurile din forme şi înfăşoară-le individual în folie alimentară sau în hârtie pergament.