Deficitul de vitamina B: simptome, cauze și tratamente
Vitamina B este un nume colectiv care se referă la opt nutrienți cu roluri diferite în menținerea sănătății organismului. Vitaminele B oferă funcții care variază de la eliberarea energiei din alimente până la transportul oxigenului și nutrienților către alte părți ale corpului. Deoarece vitamina B reprezintă un grup de nutrienți diferiți, simptomele sale de deficiențe depind de tipul de vitamină implicat, scriu cei de la Forbes.com.
Ce este vitamina B?
Vitaminele B sunt „vitamine solubile în apă care sunt necesare pentru metabolismul globulelor roșii, metabolismul ADN-ului, energie și funcția cognitivă”, spune Erin Ellis, medic naturist.
Vitaminele B ajută anumite enzime să funcționeze corect eliberând energie din carbohidrați și grăsimi, precum și descompunând aminoacizii și transportând oxigenul în corp. Vitaminele B au, de asemenea, un impact direct asupra nivelului de energie, a funcției creierului și a metabolismului celular.
Există opt vitamine B, numite colectiv vitamine din complexul B:
Tiamina (B1): Ajută la creșterea și funcționarea diferitelor celule.
Riboflavina (B2): Ajută la creșterea celulelor, la producerea de energie și la descompunerea grăsimilor
Niacina (B3): Ajută la eliberarea energiei din alimente, la crearea colesterolului și a grăsimilor și la crearea și repararea ADN-ului.
Acid pantotenic (B5): Ajută la descompunerea grăsimilor și la îndeplinirea altor funcții metabolice.
Vitamina B6 (piridoxină): ajută enzimele să îndeplinească diferite funcții, susține sănătatea creierului și a sistemului imunitar.
Biotina (B7): Ajută enzimele să descompună grăsimile, carbohidrații și proteinele din alimente.
Folat (B9): Ajută la formarea ADN și ARN și ajută la metabolismul proteinelor.
B12 (cobalamină): Ajută la formarea globulelor roșii și ADN-ului.
Ce cauzează deficitul de vitamina B?
Diferitele vitamine B produc niveluri diferite de deficiență, de exemplu, în SUA, cercetările indică faptul că aproximativ 6% dintre adulții sub 60 de ani au deficiență de vitamina B12. Cu toate acestea, deficiențele de tiamină și folat sunt destul de rare în toată țara.
În timp ce cauzele deficienței pot varia de la vitamina la vitamina, cauzele comune includ:
Aport inadecvat din cauza anumitor diete,
Malabsorbție din cauza anumitor afecțiuni (cum ar fi boala Crohn),
Interacțiuni cu anumite medicamente,
Abuzul de alcool,
Anumite tulburări genetice.
Cine este expus riscului de deficit de vitamina B?
Cei care urmează o dietă vegetariană sunt expuși unui risc de deficiență de vitamina B, deoarece produsele din carne sunt o sursă mare de anumite vitamine B, notează dr. Ellis. Pentru vitamina B12 în special, cercetările arată că persoanele cu statut socio economic scăzut, femeile și negrii non-hispanici sunt mai expuși unui risc de deficiență.
În plus, persoanele cu unul sau mai mulți dintre factorii de risc enumerați mai jos sunt mai predispuse la deficiența de vitamina B12 în mod specific, conform cercetărilor:
Rezecții gastrice sau de intestin subțire,
Boala inflamatorie intestinală,
Utilizarea metforminei mai mult de patru luni,
Inhibitorii pompei de protoni sau blocantele histaminei H2 sunt utilizate mai mult de 12 luni
Vegani și/sau vegetarieni stricti,
Adulți peste 75 de ani.
„Suplimentele sunt o modalitate excelentă de a crește nivelul tuturor vitaminelor B din complexul B, cu toate acestea, injecțiile intramusculare (IM) sau terapia IV sunt, de asemenea, modalități benefice de a vă obține vitaminele B”, spune dr. Ellis.
Simptomele deficitului de vitamina B
Simptomele carențelor de vitamina B variază în funcție de vitamina B.
Cu toate acestea, simptomele deficienței de B12 în special (care pot avea o rată de risc mai mare de deficiență decât alte vitamine B) includ:
Anemie,
Oboseală,
Slăbiciune,
Culoarea pielii galben pal,
Ulcere bucale și afte,
Constipație,
Tulburări de vedere,
Probleme de echilibru, dificultate la mers,
Furnituri la maini si picioare,
Pierderea memoriei, confuzie,
Demenţă,
Depresie,
Convulsii,
Pierderea vederii.
Cum să obțineți suficientă vitamina B
Sursele de top de vitamine B, potrivit Dr. Melanie Keller, medic naturist din Los Angeles, includ:
Carne, în special ficat de vită, porc, miel sau pui,
Fructele de mare, ca și somonul, sunt bogate în mai multe vitamine B, în timp ce stridiile, scoici și scoici sunt o sursă stelară de vitamina B12 în special,
Păsările de curte, precum puiul și curcanul, sunt cele mai remarcabile pentru conținutul lor de niacină (vitamina B3) și piridoxină (vitamina B6),
Ouăle sunt una dintre sursele de top de biotină,
Produsele lactate, cum ar fi laptele, oferă o cantitate mare de riboflavină,
Leguminoasele sunt cele mai remarcabile pentru conținutul lor ridicat de folați,
Verdele cu frunze, care se remarcă prin conținutul de folați (B9),
Semințele și drojdia nutritivă, care conțin vitamine B și sunt adesea îmbogățite cu acestea.
„Revedeți-vă dieta și suplimentarea cu medicul dumneavoastră pentru a evalua aportul de vitamina B și, sau, luați în considerare un complex B (supliment)”, spune dr. Keller.
„Deși chiar și la doze mari, vitamina B12 este în general considerată a fi sigură, deoarece organismul nu stochează cantități în exces, dar luarea unor niveluri ridicate de vitamina B6 din suplimente timp de un an sau mai mult poate provoca leziuni severe ale nervilor, ceea ce duce oamenii să piardă controlul asupra mișcările lor corporale”, adaugă ea, subliniind importanța testării pentru deficiența de vitamina B la cabinetul medicului dumneavoastră înainte de a încerca să se auto-trateze.
Ce se întâmplă dacă o deficiență de vitamina B este lăsată netratată?
În timp ce deficiențele sunt relativ rare pentru un număr de vitamine B, dacă deficiența de vitamina B12 este lăsată în mod specific netratată, ar putea duce la:
Leziuni ale nervilor și creierului,
Risc crescut de cancer de stomac,
Infertilitate (deși acest lucru poate fi inversat cu tratament),
Afecțiuni cardiace și pulmonare.
Alte deficiențe de vitamina B care trebuie urmărite includ acidul folic, în special în timpul sarcinii. „Dacă este lăsată netratată, deficiența de folat poate duce la defecte congenitale grave în măduva spinării și creierul unui făt în curs de dezvoltare, care sunt numite defecte ale tubului neural”, spune dr. Keller. De asemenea, poate provoca complicații severe din cauza privării țesuturilor de oxigen.