Dezavantajele celor mai populare diete de pe internet

Ultima actualizare:

De câte ori nu ai citit pe rețelele de socializare ce rezultate miraculoase are o anume dietă de slăbit sau cum a reușit o apreciată vedetă să dea jos rapid kilogramele în plus?! Cu siguranță te-a tentat și pe tine să încerci dietele-minune, poate chiar ai făcut-o. Medicii nutriționiști, însă, avertizează că riști să-ți dai peste cap metabolismul.

Mergi la un nutriționist pentru a vedea ce stil alimentar ți se potrivește!
Mergi la un nutriționist pentru a vedea ce stil alimentar ți se potrivește!

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac oamenii este să se inspire din dietele altora și să creadă că ce a funcționat la alții va funcționa și la ei. Însă fiecare organism este unic, are propriul ritm de funcționare, propriile toleranțe alimentare. Orice dietă greșită, nepotrivită, poate duce la tulburări digestive serioase sau chiar la afecțiuni de altă natură. Ca să nu mai spunem că, dacă dieta e „un chin”, o vei putea ține doar pentru o perioadă scurtă; apoi vei reveni la vechile obiceiuri și, odată cu asta, vor reveni în toată splendoarea și kilogramele în plus.

Cele mai populare 3 diete. De ce nu sunt ele recomandate

Dr. Daniela Onu, medic specialist diabet și nutriție, a punctat în cadrul webinarului „Cum să ai o viață echilibrată”, organizat de Digital Clinics, dezavantajele a trei dintre cele mai populare diete de pe internet.

-        Dieta Dukan este în topul clasamentului. Este bazată exclusiv pe proteine, 70% fiind de origine animală (carne, ouă) și 30% proteine vegetale. Principiul acestei diete e acela că proteinele sunt procesate mai greu, prin urmare, organismul muncește mai mult și arde mai multe calorii pentru digestia lor decât în cazul grăsimilor sau al carbohidraților. Însă are foarte multe dezavantaje, atrage atenția dr. Daniela Onu.

„Este nesănătoasă. În primul rând rinichii sunt în pericol. Apoi, lipsind fibrele, vitaminele, carbohidrații, apar tulburări de digestie, constipație, un miros neplăcut al transpirației. Evident că se obține o scădere în greutate fabuloasă, într-un timp scurt, dar atunci când e întreruptă, pentru că nu o poți duce la nesfârșit, apare efectul de yo-yo, adică toate kilogramele se pun la loc, plus altele în plus!”.

-        Dieta Ketogenică, sau Keto, este și ea foarte populară. Săracă în carbohidrați, moderată în proteine și bogată în grăsimi sănătoase, această dietă ajută organismul să transforme grăsimile în energie și să reducă mult cantitatea de zahăr din sânge. Și aceasta e dezechilibrată, deci nesănătoasă, spune medicul.

Dieta Keto
Dieta Keto

„Lipsesc carbohidrații, are un conținut mare de grăsimi, astfel că nu e indicată celor care au probleme cu ficatul sau afecțiuni cardiovasculare. Se asociază, mai ales la început, cu o stare de oboseală accentuată, până când organismul se obișnuiește cu ea. De asemenea, dă un deficit de vitamine și minerale, pentru că lipsesc fructele”.

-        Postul intermitent este și el celebru. Se mănâncă doar într-un anumit interval orar, de obicei între 8.00 dimineața și 16.00. „Timp de 8 ore poți mânca ce-ți dorești, după care pauză. Postul intermitent nu e neapărat rău, însă trebuie făcut sub supravegherea unui medic, trebuie controlată cantitatea de calorii ingerată în acel interval, pentru că dacă mănânci prea mult, dieta nu va avea rezultat”, mai spune medicul, care recomandă tuturor să consulte un specialist dacă vor să slăbească sănătos, corect, cu rezultate pe termen lung.

Postul intermitent
Postul intermitent

Scumpirile îi fac pe români să mănânce mai nesănătos

Toate s-au scumpit, inclusiv alimentele. Acest lucru îi face pe românii cu venituri mici să se orienteze spre alimente mai ieftine, dar mai nesănătoase, sărace în nutrienți și bogate în calorii. Hrana de proastă calitate duce la îngrășare. Dr. Adina Rusu susține că sunt studii care arată că riscul de obezitate este cu până la 20% mai mare în rândul persoanelor cu venituri mici.

Cel mai mult s-au scumpit cartofii
Cel mai mult s-au scumpit cartofii

„Acest lucru poate fi explicat în primul rând prin faptul că organismul uman este programat genetic spre stocarea de calorii ca măsură de apărare în eventualitatea unor perioade de foamete sau de lipsă a alimentelor, omul crescându-şi, prin acest comportament, şansele de supravieţuire. Astfel, există această ipoteză că indivizii stochează mai multă grăsime atunci când primesc indicii că accesul la alimente este incert. Astfel, preţurile crescute la alimente îi determină pe cei cu venituri reduse să îşi limiteze consumul de alimente de calitate şi să adopte o alimentaţie mult mai dezechilibrată”, a declarat medicul pentru Ziarul de Iași.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
sistemul antiaerian rus S-300 FOTO Rush Hour Daily
image
image
image
image
image
image
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
Arme iraniene confiscate de SUA FOTO Departamentul Apărării webp
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
IMG 20240422 WA0003 1536x1082 jpg
Oppenheimer si actorul jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net