Dr. Denisa Zaharia: „Stresul ne poate afecta și dantura”

Ultima actualizare:

Perioadele de neliniște și stres pot genera probleme de sănătate, printre care și anumite afecțiuni dentare care, netratate din timp, pot deveni foarte grave. Cea mai frecventă boală este bruxismul, care poate duce la deteriorarea smalțului sau chiar la sensibilitate, durere și carii. 

Dr. Denisa Zaharia, medic specialist ortodont
Dr. Denisa Zaharia, medic specialist ortodont

Fiecare persoană reactionează diferit la stres. „Atunci când sistemul imunitar este slăbit, compensăm acest dezechilibru cu anumite obiceiuri nesănătoase care ne creează un confort psihic, așa cum sunt scrâșnitul dinților sau încleștarea. În plus, din cauza nivelului crescut al hormonului stresului (cortizol), sistemul imun este compromis, ceea ce poate provoca inflamație cu apariția gingivitei și a periodontitei”, explică dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog specializat în ortodonție.

Între 10 și 30% din populație suferă de bruxism, însă în 5% din cazuri afecțiunea are manifestări intense la nivelul articulației temporo-mandibulate: dureri, contractură musculară sau limitarea deschiderii gurii.

Simptomele bruxismul

Riscurile netratării bruxismului, pe care foarte multe persoane îl cataloghează ca pe o afecțiune generată de stres, au urmări grave asupra sănătății și a esteticii dentare. „La nivelul smalțului apare deteriorarea accentuată, dinții devin scurți, se pot fractura ușor, iar când uzura ajunge la dentină apar sensibilitatea și durerea. În cazul bruxismului pe timpul nopții, fie pacientul este atenționat de cei din jur de această manifestare, fie resimte dimineața când se trezește tensiuni musculare crescute la nivelul articulației, limitări la mișcarea de deschidere a gurii, durere de cap, în zona tâmple-urechi, zona cervicală, mușcarea obrajilor pe interior. Atunci când la nivel articular nu există o adaptabilitate a țesuturilor, mai apar tensiune musculară, zgomote, clickuri la deschidere-închidere, devierea mandibulei. Acela este momentul în care este esențial un consult stomatologic pentru că situația se poate agrava.”, subliniază dr. Denisa Zaharia.

Metode de tratament

Metodele de tratament în cazul bruxismului, cea mai frecventă afecțiune dentară generată de stres, variază în funcție de gravitatea cazului și de evaluarea medicului stomatolog. Cazurile ușoare, de bruxism moderat, când nu apare un dezechilibru ocluzal, se pot rezolva cu ajutorul unei gutieră: un dispozitiv detașabil rigid sau elastic pe una dintre arcade, pentru a evita venirea în contact a suprafețelor dentare antagoniste și uzura accentuată.

„Atunci când există modificări articulare evidențiate clinic, dar și la nivelul unei tomografii articulare, trebuie să stabilizăm poziția mandibulei, astfel încât să existe echilibru la nivelul musculaturii și al articulației. Acesta se obține printr-o gutieră specială, realizată în urma unor investigații specifice, pe care pacientul trebuie să o poarte tot timpul, zi și noapte timp de câteva luni până obținem contacte stabile. Ulterior, în cadrul unei echipe interdisciplinare ortodont – protetician, stabilim planul de tratament: aparat dentar urmat de tratament protetic cu refacerea  morfologiei dinților, astfel încât să existe contacte echilibrate multiple și simultane la nivelul tuturor dinților.”, mai explică dr. Denisa Zaharia. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net