Exercițiile fizice sunt mai benefice pentru femei decât pentru bărbați. Cum explică specialiștii această diferență
Un studiu publicat chair săptămâna aceasta de către cei de la National Institutes of Health a adus la lumină un detaliu fascinant în legătură cu efectul pe care exercițiile fizice regulate îl au asupra organismului nostru. Mai precis, aceștia au aflat faptul că în timp ce femeile ce fac exerciții fizice au un risc cu 24% mai mic de deces din orice cauză, față de femeile care nu fac sport, bărbații activi fizic au un risc cu numai 15% mai mic.
Potrivit informațiilor oferite de către cei de la adevarul.ro, un alt detaliu fascinant prezentat de către experți în acest studiu este faptul că femeile ce fac exerciții fizice au un risc cu 36% mai mic de a suferi un atac de cord fatal, un accident vascular cerebral, ori alte probleme cardiovasculare. Cu toate acestea, în cazul bărbaților, riscul este de numai 14% mai mic.
Specialiștii au deja și o teorie pentru aceste diferențe. Potrivit acestora, totul s-ar datora faptului că bărbații au inimi mai mari, o activitate pulmonară mai mare, dar și o proporție mai ridicată de fibre musculare ce au contracție rapidă, comparativ cu femeile. Din această cauză, cel puțin teoretic, dacă un bărbat și o femeie ar face exact aceleași exerciții fizice, femeile ar utiliza o forță mai mare pentru a efectua mișcări identice.
Ce spun specialiștii
Doctorul Eleanor Levin, profesor de medicină cardiovasculară la Stanford Medicine, a declarat că indiferent de sex, exercițiile fizice tot rămân foarte utile pentru reducerea riscului de a ne confrunta cu diverse probleme cardiovasculare.
„Indiferent de sex, exercițiile fizice regulate au un impact asupra reducerii evenimentelor cardiace adverse, de o amploare similară cu cea a medicamentelor salvatoare de vieți și a intervențiilor invazive”, a declarat aceasta, potrivit sursei citate. Mai mult decât atât, specialista mai spune și faptul că, pe lângă activitatea fizică, mai este necesară pentru o viață sănătoasă și o dietă echilibrată, cât și un control asupra greutății și a nivelului de stres pe care îl avem.