Experții trag un semnal de alarmă: ce se întâmplă dacă gătim într-o tigaie de teflon zgâriată? Pericolul la care ne expunem
Tigaia de teflon este un produs indispensabil din bucătăria oricărui român. Multe gospodine obișnuiesc să gătească în ea chiar dacă aceasta este zgâriată. Specialiștii în sănătate trag însă un semnal de alarmă.

Cele mai recente studii din ultima perioadă au demonstrat faptul că tigaia din teflon care este deteriorată, zgâriată, nu este sănătoasă pentru sănătatea noastră.
Substanța periculoasă pe care o conțin tigăile cu teflon
Tigaia din teflon este alcătuită din politetrafluoroetilenă (C2F4)n (PTFE), care este un polimer al tetrafluoroetilenei. Multe gospodine o folosesc în bucătărie deoarece le ușurează cu mult munca.
Firma DuPont a inventat acest produs. PTFE a fost descoperit accidental în anul 1938, de către Roy Plunkett, care a descoperit acest material în timp ce lucra în New Jersey.
De ce sunt periculoase tigăile din teflon? Pentru că au în compoziția lor substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS). Concret, microparticulele din înveliș pot ajunge în alimentele care sunt gătite în acest recipient, indiferent de timpul de preparare
De asemenea, un studiu efectuat în anul 2022 a demonstrat că tigăile din teflon zgâriate pot elibera mii până la milioane de microparticule și nanoparticule de plastic, ceea ce reprezintă un pericol pentru sănătatea organismelor noastre.
Tipurile de tigăi pe care nu ar trebui să le mai cumpărăm
Potrivit simplyrecipes.com, Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) din SUA a colaborat cu opt mari companii pentru eliminarea PFOA din producția de tigăi până în 2015. Katie Pelch, cercetător în cadrul Natural Resources Defense Council (NRDC), avertizează că tigăile marcate ca „fără PFOA” sau „fără PFOS” pot conține în continuare alte forme de PFAS.
„Dacă doriți să cumpărați o tigaie nouă, evitați PTFE sau orice produs care conține ‘fluoro’ în denumire, deoarece acestea pot conține PFAS”, recomandă experta.
Specialiștii ne recomandă să nu folosim zgâriate sau deteriorate, deoarece așa reducem riscul ingerării substanțelor toxice.
„Poate fi dificil pentru consumatori să identifice dacă o tigaie conține ‘chimicale veșnice’”, spune Pelch.
De asemenea, tigăile surpaîncălzite, zgâriate sau deteriorate ar trebui să fie înlocuite cu unele din inox, fontă sau ceramică. Reprezintă o variantă mult mai sănătoasă.
Se recomandă ca tigăile cu strat antiaderent deteriorat să fie înlocuite, mai ales dacă ele au fost fabricate înainte de anul 2015, spune Whitney Linsenmeyer, PhD, RD, LD, profesor asistent de nutriție la Universitatea Saint Louis.
„Dacă alimentele încep să se lipească de suprafața tigăii, acesta este un semn clar că stratul antiaderent s-a degradat și trebuie schimbată”, adaugă specialista, potrivit sursei citate.