Fructul care înlocuiește carnea. În plus, reduce riscul de accident vascular cerebral și infarctul miocardic

În ciuda faptului că este mai puțin cunoscut în România, Jackfruit, numit și „fructul-jack”, reușește să facă furori în bucătăriile din întreaga lume, înlocuind cu succes carnea în diverse preparate. Cu o formă asemănătoare unui pepene galben uriaș, acest fruct reprezintă o alternativă unică, fiind cel mai mare și greu fruct crescut pe un copac, potrivit informațiilor furnizate de Agroteca.

Fructe. Foto: arhiva.
Fructe. Foto: arhiva.

Arborele de Jackfruit, membru al familiei plantelor Moraceae, alături de smochin și dud, are originile în Asia tropicală. Cu o înălțime de până la 20 de metri, acest arbore veșnic verde poate produce între 100 și 200 de fructe anual, iar la cei mai bătrâni dintre exemplare, producția poate ajunge până la 500 de fructe pe an.

Fructul are forma unui pepene galben

Jackfruit. Foto: Shutterstock.
Jackfruit. Foto: Shutterstock.

Fructul jackfruit are forma unui pepene galben, dar în comparație cu acesta, este cu adevărat uriaș, putând atinge lungimi de până la un metru, diametrul de 50 de centimetri și să cântărească între 5 și 50 de kilograme. Coaja sa țepoasă poate fi de culoare verde sau galbenă, în timp ce pulpa este de un galben vibrant. În plus, aceasta conține zeci sau sute de semințe mici, consumabile fie fierte, fie prăjite.

Un aspect unic al Jackfruit-ului este compoziția sa, alcătuită din sute până la mii de flori individuale, iar petalele cărnoase ale fructelor necoapte pot fi, de asemenea, consumate.

Valoarea nutrițională a acestui fruct

În ceea ce privește valoarea nutrițională, Jackfruit-ul este o adevărată comoară, bogat în vitamine precum A, C, E, B1, B2, B3 și minerale esențiale, inclusiv calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, zinc, mangan și cupru. Conține, de asemenea, bromelină, fitonutrienți, saponine, izoflavone, lignani, fructoză și zaharoză, oferind numeroase beneficii pentru sănătate.

Ce beneficii are pentru sănătate

Printre acestea se numără întărirea sistemului imunitar, susținerea tranzitului intestinal, prevenirea constipației, protejarea mucoasei colonului, reglarea tensiunii arteriale și reducerea riscului de accident vascular cerebral și infarct miocardic. Jackfruit contribuie, de asemenea, la prevenirea anemiei, menținerea sănătății oaselor și protejarea funcționării sistemului nervos și a creierului.

Datorită conținutului său redus de calorii, Jackfruit este recomandat în curele de slăbire. Ceea ce îl face cu adevărat remarcabil este versatilitatea sa în bucătărie: poate fi consumat crud, gătit, sub formă de suc, chipsuri, curry, înghețată sau poate fi preparat la grătar. Gustul său exotic, asemănător cu o combinație între ananas și pară, îl face o alegere preferată pentru vegani, înlocuind carnea cu succes în preparatele precum nachos și tacos.

image
image
image
image
image
image
man 1853532 1280 jpg
femeie din dacia jpg
calendar ortodox 2024 21 februarie sfantul timotei din simboli jpg
paraclisul institutului oncologic bucuresti un proiect pentru pacientii din toata tara si familiile lor jpg webp
image png
Iulia Navalnaia la Oscar   profimedia 0762300331 jpg
nickelsdorf1 1024x599 681x398 33329600 webp
1 gulii umplute jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net