Gestul banal din cauza căruia peste un miliard de tineri riscă să-și piardă auzul

În era tehnologiei și a muzicii la îndemână, tinerii din întreaga lume se expun unui pericol grav – pierderea auzului. Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra faptului că peste un miliard de tineri sunt în pericol să-și piardă auzul, iar una dintre cauzele majore este ascultarea muzicii la căști la un volum prea mare.

Peste un miliard de tineri riscă să-și piardă auzul. Foto: arhiva.
Peste un miliard de tineri riscă să-și piardă auzul. Foto: arhiva.

Riscurile la care se expun tinerii datorită ascultării excesive la căști

Medicul ORL Bogdan Popescu a discutat despre această problemă în cadrul emisiunii "Sfat de Sănătate", subliniind riscurile la care se expun tinerii datorită ascultării excesive la căști. Specialiștii atrag atenția asupra importanței prevenirii, deoarece multe cauze ale pierderii auzului pot fi evitate.

"Se întâmplă foarte des să apară tineri sau adolescenți cu probleme de auz, precum traumele sonore. Contează foarte mult intensitatea sunetului, anume volumul la care ascultăm muzică la căști. Cele care se introduc în ureche pot să creeze mai multe probleme, pentru că izolează mai bine sunetele", a explicat medicul Popescu.

Surditatea brusc instalată poate avea diverse cauze, de la infecții acute și traume cranio-cerebrale până la utilizarea anumitor medicamente și afecțiuni autoimune. Este important să ne dăm seama cât mai devreme de orice modificare a auzului și să acordăm atenție igienei urechilor și a căștilor.

Medicul a oferit și câteva sfaturi pentru protejarea auzului

Utilizarea dopurilor de urechi: În locuri zgomotoase, dopurile de urechi pot proteja urechile de nivelurile ridicate de zgomot.

Limitarea volumului la căști: Ascultarea muzicii la căști la un volum de cel mult 60%, cu pauze după fiecare oră, poate contribui la prevenirea pierderii auzului.

Căști anti-zgomot: Optarea pentru căști de calitate, care nu doar reproduc sunetul clar, ci și reduc zgomotele din jur.

Igienă corespunzătoare: Menținerea igienei urechilor și a căștilor pentru a preveni inflamațiile și infecțiile.

Evitarea bețișoarelor de urechi: Bețișoarele de urechi nu sunt recomandate, deoarece pot cauza leziuni de tegument în ureche și pot compacta cerumenul.

Cu măsuri preventive adecvate, precum și conștientizarea efectelor negative ale ascultării excesive la căști, tinerii își pot proteja sănătatea auditivă și să prevină riscul pierderii auzului. Sănătatea urechilor este esențială pentru o viață plină de experiențe sonore și muzică frumoasă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
carne de porc craciun jpg
bacalaureat jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
bucuresti storia jpg
femeie stranut  jpg
Mango Mannheim O6 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net