Bețișoarele de urechi, pericol pentru sănătate! De ce nu ar trebui să le mai folosești niciodată

Ultima actualizare:

Dacă urechile tale se simt pline de ceară, ai tendința să le cureți cu bețișoare. Nu ai fi primul. Cu toate acestea, folosirea acestora pentru a vă curăța canalul urechii poate face mai mult rău decât bine.

Bețișoarele de urechi pot afecta auzul. Foto: Click.
Bețișoarele de urechi pot afecta auzul. Foto: Click.

Citiți mai departe pentru a afla de ce nu ar trebui să vă curățați cu bețișoare în urechi și cum să vă păstrați urechile curate și în siguranță.

Este bine să vă curățați urechile?

Pentru marea majoritate a oamenilor, curățarea interiorului urechilor nu este deloc necesară. Dar dacă ele sunt pline cu ceară? Doar pentru că ceara este maro, nu înseamnă că ea este murdară. Ceara este de fapt sănătoasă și bună pentru noi. Omoara bacteriile si lubrifiază canalele urechii, scriu cei de la healthparteners.com.

În plus, ceara de urechi iese în mod natural. Când mesteci, acest proces împinge ceara spre deschiderea urechii. Chiar și procesul de creștere a pielii noi poate împinge ceara mai veche. Deci, de obicei, este suficient doar o baie regulată pentru a vă menține urechile libere și curate.

Când și cât de des trebuie să vă curățați urechile?

În timp ce urechile se autocurăță, unii oameni au atât de multă ceară, încât blochează parțial canalul urechii. Dacă se întâmplă acest lucru, urechile tale se pot simți pline sau poți avea probleme cu auzul. Dacă aveți multă ceară și vă deranjează, este bine să vă curățați urechile - doar faceți-o cu grijă și rar. Cam o dată pe lună este suficient.

Pot folosi un bețișor pentru a-mi curăța urechile?

Este o practică obișnuită să folosiți bețișoare pentru a curăța urechile. Deci, chiar trebuie să le ții departe de urechi? Adevărul este că depinde de modul în care le folosești.

Când puteți folosi bețișoare pentru a vă curăța urechile

Dacă aveți ceară maro, care este vizibilă și nu vă place cum arată, puteți folosi un bețișor pentru a vă curăța cu atenție numai urechea exterioară din jurul canalului.

Când nu ar trebui să folosiți bețișoarele pentru a vă curăța urechile

Iată ce spun medicii: „Nu introduceți bețișorul în canalul urechii. Intrarea în canalul urechii poate cauza vătămări ale acesteia”.

Folosind bețișoare vă expuneți urechea la următoarele riscuri:

Perforarea sau ruperea timpanului

Este posibil, dar foarte puțin probabil, să faci o gaură în timpan, cunoscută și sub denumirea de membrana timpanică, în timp ce îți curăți urechile cu bețișoare. Urechile tale au o mulțime de terminații nervoase care trimit feedback puternic creierului tău, spunându-ți că ceea ce faci este dureros. Deci, cei mai mulți oameni s-ar opri înainte de a împinge un bețișor prea departe și ar provoca daune permanente.

Cele mai multe rupturi de timpan de la bețișoare provin din accidente care au loc în timp ce acesta este în ureche. De exemplu, cineva care cade în baie în timp ce avea un bețișor în ureche poate să-și spargă un timpan. Dacă folosiți cu atenție un bețișor pentru a vă curăța urechile, este puțin probabil ca acesta să provoace deteriorarea timpanului.

Urechi înfundate după utilizarea bețișoarelor

Totuși, cel mai mare pericol cu bețișoare nu este perforarea timpanului. Deși s-ar putea să scoți ceva ceară cu un bețișoare, majoritatea este, de fapt, împinsă mai adânc în canalul urechii. Acest lucru poate duce la afectarea urechii și la un cerc vicios de senzație de urechi murdare, folosind bețișoare și împingând mai multă ceară mai adânc în urechi.

Probleme cu auzul după curățarea urechilor cu bețișoare

Toată această ceară suplimentară este motivul pentru care unii oameni nu aud după ce și-au curățat urechile cu un bețișor. Sunt o mulțime de oameni care se plâng de probleme cu auzul. Iar când medicii se uită în urechile lor, văd că sunt pline de ceară, și prima întrebare pe care le-o pun este dacă folosesc bețișoare. Și aproape întotdeauna pacienții recunosc că o fac.

Infecții ale urechii după utilizarea bețișoarelor

De asemenea, este posibil să obțineți o infecție a urechii prin utilizarea bețișoarelor. În timp ce încercați să scoateți ceara din canalul urechii, de asemenea, împingeți lucruri precum celulele moarte și bacteriile. Uneori, acest lucru poate duce la o infecție în canalul urechii.

De asemenea, puteți obține o infecție la urechea exterioară, unde, în general, este în regulă să utilizați un bețișoarele. Cauza este de obicei supracurățarea, ceea ce duce la deteriorarea pielii, care permite bacteriilor să intre, provocând o infecție. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Accident limitator inteligent FOTO Info Trafic Romania png
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net