Greșeli de gătit care transformă preparatele sănătoase în pericole pentru organism. Tu le faci?

Alegerea alimentelor și modul în care le gătești pot face diferența între un preparat sănătos și unul mai puțin benefic pentru organism. Prin urmare, evită aceste greșeli și bucură-te de mese hrănitoare, bogate în nutrienți!

image

                         Folosirea uleiului în exces este periculoasă / sursă: Shutterstock

Gătitul acasă este o activitate esențială, pe care majoritatea nutriționiștilor o recomandă, deoarece ne ajută să avem grijă de sănătatea noastră și a familiei. Dr. Mihaela Bilic a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook: „Orice preparat gătit în casă este mai echilibrat decât produsele ambalate sau semipreparate, măcar datorită faptului că are o cantitate mult mai mică de grăsimi, zahăr și sare. În plus, ai avantajul că știi exact ce ai pus în oală sau cratiță, iar folosind ingrediente simple, nu poate rezulta decât o mâncare sănătoasă.”

mihaela bilic facebook jpg

                          Dr. Mihaela Bilic recomandă gătitul acasă / foto: arhivă

Gătitul nu este o activitate dificilă, mai ales că în mediul online există numeroase tutoriale și surse de inspirație. Totuși, pentru o gătire corectă și sănătoasă, este esențial să eviți anumite greșeli care pot afecta calitatea preparatului tău.

Folosirea alternativelor vegetale la carne

Înlocuirea frecventă a proteinelor de origine animală cu alternative vegetale procesate poate afecta sănătatea. Multe dintre aceste produse conțin grăsimi nesănătoase și aditivi care pot influența negativ microbiomul intestinal și pot încetini metabolismul.

Utilizarea excesivă a untului

Untul oferă un gust deosebit preparatelor, dar, folosit în exces, poate adăuga un surplus de grăsimi nesănătoase și calorii. Ideal este să adaugi maximum un cubuleț de unt la gătit sau, mai bine, să îl înlocuiești cu variante mai bogate în substanțe nutritive, precum ulei de avocado sau de măsline, recomandă dieteticianul Mindy Roth, potrivit „Eat This”. De asemenea, este important să fii atent și la cantitatea acestora, deoarece o singură lingură de ulei conține aproximativ 120 de calorii și 14 grame de grăsime.

Ingredientele de calitate inferioară, pericole pentru organism 

Ingredientele de calitate inferioară nu doar că afectează gustul preparatelor, dar pot avea și un impact negativ asupra sănătății. De cele mai multe ori, acestea conțin un nivel ridicat de aditivi, grăsimi nesănătoase și coloranți. Pe listă se regăsesc: uleiul de palmier, mixurile pentru supe, făina rafinată, carnea de pui injectată cu soluții saline pentru volum, cașcavalul topit și mierea contrafăcută.

Sfaturi pentru o viață sănătoasă

Adoptarea unor mici schimbări în rutina zilnică poate avea un impact semnificativ asupra sănătății tale. Iată câteva sfaturi practice:

1. Recondiționează fonta cu ulei – După ce ai spălat cu grijă vasele din fontă, lasă-le la uscat, apoi pune-le câteva minute pe un arzător încins. Ulterior, cât vasul este cald, aplică un strat subțire de ulei, iar astfel îl protejezi de posibile daune.

2. Citește cu atenție ingredientele de pe etichetă – Cantitatea ingredientelor pe eticheta unui produs alimentar este trecută în ordinea descrescătoare a proporției lor în compoziție. Asta înseamnă că primul ingredient este cel mai prezent în produs, iar ultimul este în cantitatea cea mai mică.

3. Redu cantitatea de sare din mâncare – Sarea poate fi prezentă în orice preparat, iar pentru a diminua cantitatea zilnică pe care o consumi, poți apela la trucuri, precum: folosirea ierburilor aromatice, stropirea preparatelor cu suc de lămâie sau oțet și caramelizarea cepei folosite în mâncare. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cetatea Feldioara, foto Shutterstock jpg
Marine Le Pen a votat pe 9 iunie 2024 FOTO AFP jpg
rachel gilmour jpg
Stefan cel Mare png
big ben 7116305 1280 jpg
image png
Al I Cuza jpg
smurd foto newsbv png
image
actualitate.net
image
actualitate.net