Hibiscusul, diureticul fără rețetă

Ultima actualizare:

    Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, ceaiul din frunze de hibiscus este recomandat pentru reducerea colesterolului.www.clicksanatate.ro
Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, ceaiul din frunze de hibiscus este recomandat pentru reducerea colesterolului.www.clicksanatate.ro

Plantă care crește în multe din casele românilor sau chiar în grădinile interioare ale blocurilor, hibiscusul are și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Remediile pe bază de hibiscus sunt indicate în special pentru scăderea tensiunii.

Cunoscut și sub denumirea de „trandafirul chinezesc”, hibiscusul (Hibiscus sabdariffa), originar din zona Orientului și a Asiei, este cultivat atât ca plantă decorativă (cu flori mari, multicolore), cât și ca plantă medicinală. Dacă în regiunile tropicale și subtropicale (Egipt, Mexic, China), semințele sunt folosite pentru tratarea durerilor de burtă, la noi se utilizează întreagă floare, pentru infuzii cu efect diuretic. În general, în medicina naturistă este folosită aproape toată planta, de la rădăcină, la tulpină și la partea aeriană.

Hibiscusul este bogat în proteine și în fibre și are un conținut semnificativ de calciu, fier, fosfor, tiamină (vitamina B1), caroten, niacină (vitamina B3), riboflavină (vitamina B2), acid ascorbic și alți aminoacizi necesari organismului. Cel mai adesea, aceste substanțe se găsesc în flori și în semințe, dar pot fi extrase și din frunze și din rădăcină. Se pare că ceaiul are efecteantioxidante și relaxante și ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

Scade tensiunea arterială

Florile de hibiscus ajută la scăderea tensiunii arteriale, datorită  propietăţilor sale diuretice (ajutând organismul să elimine excesul de apă). De asemenea, antocianinele blochează enzima de conversie a angiotensinei - enzimă care are rol în reglarea presiunii arteriale.

Înainte de a începe o cură cu ceai de hibiscus, pentru reducerea tensiunii arteriale, este indicat ca pacientul să discute cu medicul specialist, pentru a vedea dacă nu există contraindicații în cazul său. Se beau 4 căni de ceai pe zi. La o cană de apă se adaugă 1 linguriță de flori uscate și se lasă la infuzat 20 de minute.

De ajutor în tratarea constipației

Infuzia din flori de hibiscus este folosită pentru îmbunătățirea tractului digestiv, având rol în tratarea constipației. De asemenea, datorită efectelor sale antispasmodice, mai este utilizată pentru tratarea sindromului de colon iritabil și îmbunătățirea modului de funcționare al vezicii urinare. De altfel, pentru efectele sale laxative, florile bine spălate se adaugă direct în salate, în plăcinte sau în jeleuri, mai ales în zona Orientului.

În medicina tradițională se folosesc ceaiurile și datorită efectului relaxant. Pentru un gust mai bun și pentru a evita adaosul de zahăr este indicat ca în infuzie sau în ceai să se adauge fructe de pădure, merișor ori măceșe.

Află pe clicksanatate.ro 3 metode de preparare a plantei!

Vergeturi? Iată cum le poți estompa!

Stimulează-ți ficatul cu verdețuri de primăvară!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net