Hidratarea precară a corpului are efecte grave în organism
Vara în special, ne confruntăm cu fenomenul deshidratării și organismul pierde o cantitate mare de lichide- de apă şi de săruri minerale. Disconfortul are mai multe cauze: consumul redus de apă sau pierderea lichidelor din corp prin transpiraţie, diaree, vomă sau prin eforturi fizice.
Trebuie să combatem deshidratarea precară în organism
Totdeauna hidratarea precară a corpului se manifestă printr-o senzaţie de oboseală accentuată şi prin crampe musculare. În mod obşnuit, corpul absoarbe lichide din sânge sau din alte ţesuturi ale organismului. Când organismul este deshidratat nu mai poate să asigure cantitatea necesară de lichid pentru ca sângele să circule normal şi în acest caz poate să apară starea de şoc.
În zilele toride metabolismul se accelerează
Deshidratarea corpului influențează creşterea metabolismului. În acest caz apar modificări la nivelul tegumentelor, începând cu descuamarea pielii şi până la arsurile grave ale acesteia. Dacă în zilele toride trebuie să prestăm diferite activităţi fizice intense, metabolismul nostru se accelerează. De aceea, energia eliberată se transformă în căldură şi influenţează temperatura organismului, până la apariţia şocului termic, care este fatal pentru celulele nervoase.
Să ne rehidratăm cu apă minerală și cu kefir
Mai ales când afară este foarte cald, o băutură ideală pentru rehidratare este apa minerală pe care trebuie s-o consumăm în locul apei de la robinet. Totuși, apa minerală consumată nu trebuie să conţină mult sodiu, deoarece creşte diureza. Foarte bune pentru rehidratare sunt sucurile speciale pentru sportivi. Totodată, trebuie să bem mai multe lichide ca de obicei (chiar şi trei litri pe zi) ; preventiv este bine să bem lapte bătut sau kefir, înainte de a simţi senzaţia de sete. Când suntem deshidratați, trebuie să consumăm mai puţină cafea şi ceai verde, pentru că în timpul verii soarele este o alternativă a acestor stimulente.
Să creștem aportul de fructe
În zilele foarte călduroase, trebuie să creștem aportul de fructe și de legume, deoarece deshidratarea organismului înseamnă nu numai pierderi de apă, ci şi de vitamine şi de minerale. Fructele bogate în vitaminele A, C, precum şi moleculele lor antioxidante sunt benefice, pentru că ele protejează pielea şi regenerează epiderma. În același timp, sunt contraindicate meniurile cu un aport caloric prea mare şi consumul de alcool în exces, pentru că aceste alimente grăbesc procesul de deshidratare şi vasodilataţia”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție în studiul:” Corectați deshidratarea, o afecțiune de sezon”.
Copiii sunt expuşi deshidratării
Nou-născuţii şi copiii mici riscă să se deshidrateze foarte repede prin pierderea de lichide sau prin consumul insuficient al acestora. Sistemul imunitar al copiilor nu este bine dezvoltat. De aceea, creşte riscul ca ei să contacteze o afecţiune care cauzează diaree şi vomă. Mai mult, atunci când petrec mai multă vreme în aer liber şi copiii mai mari se deshidratează foarte repede în timpul verii. Din păcate, părinţii descoperă târziu cauzele disconfortului fizic cu care se confruntă copilul lor, abia când se instalează efectele deshidratării. Din acest motiv, pentru a evita astfel de necazuri, copiii trebuie învăţaţi să consume lichide înaintea sau la sfârşitul unei activităţi care solicită un efort intens.
Indicii care dovedesc că organismul copilului este deshidratat
Există numeroase indicii care dovedesc că organismul copilului este deshidratat: are gura uscată şi lipicioasă, are senzaţia de sete, îl doare capul, este foarte obosit şi confuz. În astfel de cazuri, atât părinţii, cât şi profesorii sau antrenorii care-i însoţesc pe copii la diverse activităţi, trebuie să acţioneze foarte prompt : copilul trebuie hidratat doar cu apă şi nu cu sucuri şi trebuie aşezat cât mai comod, la umbră.
De ce trebuie să bem suficientă apă ?
Apa nu are calorii, de aceea nu ne îngraşă. În același timp, apa energizează muşchii. Deoarece corpul nostru pierde apă prin transpiraţie, prin urină şi prin respiraţie, trebuie să bem zilnic cel puţin o porţie de doi litri de apă. În cazul sportivilor, aceștia trebuie să recupereze şi fluidele pierdute prin mişcare. De asemenea, chiar dacă nu le este sete, și vârstnicii trebuie să consume lichide, pentru că şi ei se deshidratează foarte uşor. Pentru a preveni litiaza renală, trebuie să asigurăm hidratarea organimului pentru 24 de ore.
În concediu, să vă hidratați cu lichide din surse sănătoase
Când sunteți în concediu, trebuie să vă hidratați cu lichide provenite din surse sănătoase, din apă îmbuteliată sau din fântâni supravegheate de gospodarii acelei localități prin care treceți. Fiți vigilenți și nu consumați apă provenită din fântâni părăsite și nesupravegheate, deoarece în astfel de situații, apa respectivă poate să conţină o cantitate mare de nitriţi.