Leacuri din bătrâni pentru afecţiunile gâtului
Bunicii noştri aveau de fiecare dată ac de cojocul bolilor fără să dea fuga la farmacie. Ştiau că în natură se găsesc remedii pentru aproape orice afecţiune şi multe dintre reţetele lor miraculoase, cu ingrediente sănătoase, din cămară, se păstrează şi azi. Iată cum erau tratate afecţiunile gâtului.
Mierea cu ceapă şi usturoi reprezintă o combinaţie mortală pentru virusurile date de răceală şi gripă. Mierea acţionează ca antiinflamator, calmând gâtul şi relaxând musculatura bronşică, iar ceapa şi usturoiul au proprietăţi antibiotice, antiseptice. Din ele se prepară siropuri naturale excelente pentru gât. Amestecă o ceaşcă de miere cu 100 ml apă, apoi adaugă o ceapă curăţată de coajă şi tăiată mărunt, plus doi căţei de usturoi daţi prin răzătoare. Totul se lasă peste noapte la temperatura camerei, a doua zi se strecoară şi se consumă siropul.
Supa de pui este un remediu naturist recunoscut inclusiv de către cercetători ca având proprietăţi antivirale. Conţine agenţi antiinflamatori, desfundă nasul, calmează tusea şi e un adevărat pansament pentru gât.Cataplasmele sunt alte leacuri din bătrâni pentru durerile în gât. Poate îţi mai aminteşti cum mama sau bunica îţi puneau în jurul gâtului, peste noapte, o bucată de tifon în care au înfăşurat cartof ras, sare grunjoasă, foi de varză, sau pur şi simplu o pânză stropită bine cu oţet. Până dimineaţa, durerea se ameliora considerabil. Împotriva tusei şi bronşitei, se făcea o cataplasmă cu brânză de vaci (la temperatura camerei, uşor încălzită), care se lăsa să acţioneze 1-2 ore.Gargarele cu apă şi sare dezinfectează gâtul şi îl menţin hidratat. Ai nevoie de o lingură de sare dizolvată într-un pahar cu apă caldă. Se fac de 4-5 ori pe zi.Siropul de ridiche neagră face minuni în caz de tuse şi gât iritat. Se scobeşte o ridiche, se umple cu miere şi se lasă peste noapte lângă o sursă de căldură (ex. pe calorifer). Se va aduna un sirop din care se ia câte o linguriţă de 3-4 ori pe zi.Ceaiurile nu pot lipsi din trusa noastră de tratament. Cele mai bune pentru afecţiunile gâtului sunt cele din plate cu efect calmant, emolient, precum muşeţelul, gălbenelele, teiul, rădăcina de lemn dulce. Ceaiul de ceapă este un alt remediu celebru care calmează tusea. Se fierbe o ceapă în jumătate de litru de apă pentru 10-15 minute, se strecoară, se lasă puţin la răcit şi se adaugă miere. Bea din acest lichid pe tot parcursul zilei.Mierea în sine, în amestec cu tinctură de propolis sau cu uleiuri esenţiale de eucalipt, cimbru, pin... are efect antiseptic, expectorant şi întăreşte sistemul imunitar.Sucul de morcovi e foarte bun împotriva afecţiunilor bronhiilor şi te scapă de tuse dacă iei zilnic din el câte 3 linguriţe. Ai nevoie de o cană de suc proaspăt stors, amestecat cu 3 linguri de miere şi puţină apă.