Lipsă de zinc în organism? Uite cum o recunoşti!

Zincul este un microelement esenţial pentru buna funcţionare a organismului uman la toata vârstele. Deficitul poate apărea fie din cauză că organismului nu i se furnizează suficient prin alimentaţie, fie din cauza malabsorbţiei acestuia.

image

Nu mai vezi bine sau îţi cade părul din ce în ce mai mult? Posibil să te confrunţi cu lipsa zincului din organism. Uite care sunt simptomele carenţei de zinc şi care sunt cele mai bune surse de unde poţi lua acest mineral.

Diminuarea vederii

Întrucât zincul se regăseşte în cantităţi semnificative în retină, lipsa acestuia poate cauza diminuarea vederii.

Vindecarea lentă a rănilor

Zincul e implicat în procesul de cicatrizare şi vindecare a rănilor, de aceea lipsa acestuia poate îngreuna acest proces.

Căderea părului

Şi căderea părului poate indica deficit de zinc, cu toate că rareori ne gândim la asta atunci când avem o asemenea problemă.

Retard de creştere

Zincul e implicat în procesul de dezvoltare cerebrală, dar şi în cel de creştere a copiilor, de aceea deficitul de zinc poate avea urmări grave precum retardul de creştere. Copiii scunzi suferă adesea de deficit de zinc, fără ca părinţii să ştie. 

Diaree

Acest simptom apare în cazuri severe de deficit de zinc şi se petrece din cauză că organismul nu are capacitatea de a mai produce celule noi.

Modificări ale gustului

Zincul poate modifica gustul, provocând digeuzie sau hipogeuzie – adică alterări ale papilelor gustative.

Pofta de mâncare

Un simptom des întâlnit al deficitului de zinc constă în pierderea apetitului. Pentru că gustul e alterat, pacientul care suferă de deficit de zinc îşi poate pierde şi interesul pentru mâncare.

Febra musculară

Din cauză că zincul e important pentru musculatură, carenţa afectează motricitatea musculară, determinând recuperarea lentă şi instalarea febrei musculare după un efort fizic redus, scrie doc.ro.

Surse de zinc pentru organism

Cele mai bune surse vegetale de zinc sunt: fasolea, cerealele integrale, nucile pecan, arahidele, orezul sălbatic gătit, ciupercile, precum şi năutul ori pudra de cacao.

Adoptând o dietă echilibrată, vei asigura organismului aportul necesar de zinc fără să te străduieşti.

image

Surse de origine animală bogate în zinc sunt: carnea de miel, carnea de vită, ouăle, produsele lactate, muşchiul de porc, carnea de pui şi de curcan, somonul, dar şi stridiile.

Zincul se regăseşte şi sub formă de suplimente alimentare: capsule sau tablete. Limita maximă tolerată este de 40 mg/ zi în cazul adulţilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Autorul atacului de la Palatul Parlamentului  Imagine amator jpg
2014 Nysa, stare miasto 03 JPG
gunoi freepik jpg
oase jpg
nucsoara istock jpg
complice crime constanta jpg
swan 200461 1280 jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net