Mănâncă ouă ca să ai o minte brici!
Colina este o substanţă importantă pentru organism, ajutând la transmiterea impulsurilor nervoase, în special cu rol în memorie.
Ouăle mai conţin vitamina B1 (care împiedică acumularea unor substanţe toxice, ce pot afecta sistemul nervos), vitamina B2 sau riboflavină (necesară pentru eliberarea energiei din alimente şi pentru producerea de globule roşii), vitamina B12 (întreţine sănătatea sistemului nervos), acid folic (recomandat gravidelor, pentru că previne apariţia defectelor neurale la nou-născut).
De asemenea, ouăle conţin luteină şi zeaxantină, antioxidanţi care protejează ochiul, scăzând riscul de degenerescenţa maculară. Carenţele de luteină şi zeaxantină afectează densitatea pigmentului macular, determinând degenerarea progresivă a maculei, zona centrală a retinei. De asemenea, aceşti antioxidanţi sunt indicaţi şi în prevenirea glaucomului. În plus, ouăle sunt bogate în vitamina A, esenţială pentru o sănătatea vederii.
Alţi nutrienţi conţinuţi de ouă sunt: seleniu (are proprietăţi antioxidante, fiind necesar pentru producerea formei active a hormonilor tiroidieni), fosfor (are o influenţă importantă în metabolismul calciului, jucând un rol esenţial în formarea şi în menţinerea sănătăţii oaselor şi a dinţilor), zinc (oligoelement necesar pentru sistemul imunitar, pentru metabolism şi pentru materialul genetic) şi acid pantotenic (cunoscută şi ca vitamina B5, acidul pantotenic contribuie la eliberarea energiei din alimente şi la sinteza colesterolului), anunţă Clicksănătate.