Medicamentul care dispare în curând din farmacii. Este folosit de foarte mulți români

Ozempic, un medicament esențial pentru tratarea diabetului și popular printre cei care doresc să slăbească, va dispărea din farmaciile românești. Decizia vine după discuții nereușite privind prețurile între autoritățile române și producătorul medicamentului. Ultima zi în care Ozempic va putea fi cumpărat din farmacii este 31 iulie, după care producătorul va opri livrările către România.

Medicamente. Foto: arhiva.
Medicamente. Foto: arhiva.

Motivul retragerii

Problema principală care a dus la retragerea Ozempic de pe piața românească este prețul maximal impus de Ministerul Sănătății. Acesta este cu doar 15% mai mare decât prețul de producție, un nivel considerat nesustenabil de către producător. Beatrice Speteanu, farmacistă șefă, a explicat: „Este principalul motiv pentru care dispar medicamentele, unu, producătorul nu vrea să le mai aducă în țară. De o lună-două, avem mari probleme în a-l găsi. Primim foarte puține cantități și nu putem să onorăm toate rețetele pe care le avem”.

Impactul asupra pacienților

Decizia de retragere a Ozempic va afecta grav pacienții care depind de acest medicament pentru controlul glicemiei și pentru pierderea în greutate. Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, speră că autoritățile vor găsi o soluție până în august: „Eu sper că statul român, până în august, când se epuizează la prețul actual, să găsească o soluție să existe o continuitate în accesul pacienților și să protejeze acești pacienți”.

Alternativele sunt insuficiente

Medicii avertizează că tratamentele alternative nu sunt la fel de eficiente. Cosmin Pena, medic diabetolog, a explicat diferențele: „Administrarea trebuie luată zilnic, tableta de Ribelsus, față de injecția săptămânală de Ozempic. Pentru doza maximă de Ozempic de 1 mg nu există un corespondent într-o doză de Ribelsus”. În plus, există riscul ca unii pacienți să nu răspundă la noua medicamentație, ceea ce poate complica și mai mult gestionarea diabetului.

Îngrijorări pentru viitor

Victor George, un alt medic diabetolog, a subliniat importanța Ozempic pentru pacienți: „Clar este un medicament bun care îi ajută și la controlul glicemic și la scăderea ponderală. Este îngrijorător când unele ustensile îți sunt tăiate”. Această situație ar putea să se repete și cu alte medicamente, întrucât Ministerul Sănătății a decis să plafoneze prețurile de la 1 august.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
sistem de rachete patriot al armatei germane profimedia 0773167857 jpg
image
image
image
image
image
image
Orsova Veche jpg
sanziene unsplash jpeg
bulgaria 2098838 1280 jpg
bloc China jpg
Canicula FOTO Shutterstock jpg
castraveti png
pisică  foto   Shutterstock jpg
555 (22) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net