Murăturile, un aliat al sănătăţii. Ce proprietăți nutritive au și cum ajută organismul
Dincolo de faptul că sunt o garnitură delicioasă pentru numeroase preparate, murăturile reprezintă şi o sursă importantă de beneficii pentru sănătate. Legumele conservate în saramură îşi păstrează proprietăţile nutritive, iar în unele cazuri chiar le amplifică.

Secretul unor murături reuşite constă în simplitate: apă, sare şi condimente. Fiecare ingredient contribuie nu doar la gust, ci şi la valoarea nutritivă a preparatului. Mărarul este bogat în flavonoizi cu rol antioxidant, seminţele de muştar susţin digestia şi pot ajuta la prevenirea bolii Alzheimer, iar usturoiul are efecte antibacteriene, contribuind la întărirea sistemului imunitar. Gogonelele, castraveţii, gogoşarii, varza, conopida sau sfecla roşie nu oferă doar un plus de savoare în farfurie, ci şi un aport de vitamine esenţiale.
Imunitate. Prin fermentare, legumele dau naştere la bacterii sănătoase, care ajută la reglarea microflorei şi la întărirea imunităţii. Astfel, ele atenuează alergiile şi sunt anticangerigene, deoarece reduc inflamaţiile din organism.
Ulcere şi gastrite. Datorită conţinutului mare de acid lactic, aşa-numitele bacterii ”prietenoase”, murăturile sunt ideale pentru ameliorarea problemelor digestive, precum ulcerele sau gastritele.
Boli respiratorii. Murăturile ajută foarte bine la prevenirea răcelii sau a gripei. Enzimele şi antioxidanţii pe care acestea le conţin au proprietăţi imunostimulante, ajutând pe timp de iarnă, atât la combaterea, cât şi la prevenirea afecţiunilor respiratorii.
Afecţiuni hepatice. Pentru că au un conţinut mare de antioxidanţi, fibre şi substanţe hepatoprotectoare, murăturile ajută şi la o bună detoxifiere a ficatului.
Antiîmbătrânire. Murăturile sunt ideale şi pentru menţinerea sănătăţii pielii. Datorită rolului lor de detoxifiere, murăturile previn îmbătrânirea pielii şi întârzie apariţia ridurilor.
Slăbire. Au un conţinut foarte redus de calorii, deoarece procesul de fermentare a murăturilor constă în consumarea zaharurilor legumelor (de aceea murăturile sunt acre) şi astfel sunt cele mai puternice alimente anti-obezitate. Dintre toate, varza murată este cel mai bun remediu împotriva kilogramelor în plus, scrie sfatulmedicului.ro.
































