Nalba-mare menţine sănătatea respiratorie

Ultima actualizare:

Nalba-mare este uşor de recunoscut datorită florilor ei albe sau roz, delicate. Pe lângă frunzele şi florile sale care se culeg în sezonul cald pentru prepararea infuziilor, rădăcinile plantei se folosesc pentru a face siropuri, pulberi şi extracte de ajutor în special în bolile respiratorii. Citeşte în numărul de septembrie al revistei Click!Sănătate ce beneficii are planta!

Acţiunea emolientă a leacurilor realizate din nalba-mare se datorează, în mare parte, mucilagiilor pe care le conţine planta. Acestora li se adaugă taninuri, acizi fenolici, flavonoide, cu proprietăţi antioxidante, şi asparagină, un aminoacid care creşte rezistenţa la oboseală şi susţine buna funcţionare a ficatului. Taninurile din nalba-mare au efecte antioxidante, antiinflamatoare, antidiareice, astringente, antiulceroase. Graţie acestor compuşi activi, nalba-mare este indicată în afecţiunile respiratorii, îndeosebi pentru calmarea durerilor în gât şi tusei uscate. Sub formă de infuzie, este utilizată în gargare şi pentru aplicarea unor comprese în cazul unor probleme bucale, ca abcesul sau gingivita, dar şi în situaţia apariţiei unor furuncule, arsuri sau acnee. Mai mult, stimulează sistemul imunitar şi reduce inflamaţiile. Înainte de a folosi orice tip de remediu cu nalbă mare cere sfatul medicului de familie, îndeosebi dacă urmezi un tratament medicamentos, deoarece este posibil să influenţeze absorbţia acestuia. De pildă, este cunoscută ca o plantă care reduce nivelul glicemiei, motiv pentru care poate interfera cu acţiunea unor antidiabetice, precum insulina.Maceratul la rece, ideal în bronşiteÎn primul stadiu al unei bronşite, remediile cu nalba-mare au efect calmant, emolient, deoarece conţine mucilagii. Poţi folosi atât frunzele şi florile, cât şi rădăcinile plantei. Din cele dintâi prepari o infuzie. Ai nevoie de 1 linguriţă de flori şi frunze uscate, mărunţite şi 250 ml de apă fiartă în care le laşi la infuzat. Este necesar să bei 2 căni de infuzie pe zi. Rădăcinile sunt utile pentru prepararea unui macerat la rece. Îţi ajunge 1 linguriţă de plantă la 1 cană cu apă. Le laşi o oră la temperatura camerei alături de 1 vârf de cuţit de bicarbonat. La final, strecori, îndulceşti şi bei câte puţin de-a lungul zilei. Leacul este indicat şi în laringită.Tinctura stimulează sistemul imunitarRealizată din rădăcină de nalbă mare şi alcool etilic 70%, tinctura are rolul de a susţine buna funcţionare a sistemului imunitar. Este indicat să iei până la 30 de picături de extract, de 3 ori pe zi, dar numai în amestec cu jumătate de pahar de apă. Tinctura de nalbă mare este benefică şi în perioada de tratare a bolilor inflamatorii ale tractului urinar. În plus, îmbunătăţeşte funcţia respiratorie, protejează tractul gastrointestinal şi acţionează ca adjuvant în tratamentul simptomatic al tusei uscate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net