Obișnuiești să bei suc zi de zi? Unul dintre organe, grav afectat

Ultima actualizare:

Sucul este o băutură delicioasă și răcoritoare, indiferent dacă îl preferați proaspăt stors sau imediat scos din cutie. Dar este bun pentru tine un pahar zilnic de suc?

Sucul, chiar și cel mai sănătos, trebuie consumat cu moderație. Foto: Click.
Sucul, chiar și cel mai sănătos, trebuie consumat cu moderație. Foto: Click.

Sucurile de fructe sunt adesea considerate mai puțin sănătoase decât omologii lor din alimente integrale, datorită concentrației mai mari de zahăr, mai multor calorii și mai puține fibre - ceea ce poate reduce sațietatea acestor băuturi și, în timp, ar putea contribui la creșterea în greutate și la obezitate. Cu toate acestea, alte cercetări sugerează că, consumul regulat de suc, poate oferi unele beneficii pentru sănătate și poate fi inclus într-o dietă nutritivă. Confuz, nu? Un expert în nutriție a povestit despre diferitele sucuri de fructe, pentru a ajuta la determinarea a ceea ce se întâmplă cu corpul tău, atunci când bei suc în fiecare zi, citat de eatingwell.com.

Ce este sucul?

Deși există nenumărate sucuri pe piață, toate se încadrează în cinci categorii, conform unui producător. În ordinea valorii nutriționale, de la cea mai mare la cea mai mică, aceste categorii sunt: suc de fructe proaspete (suc 100%), suc din concentrat, suc neconcentrat, suc presat la rece și băuturi cu fructe. Sucul proaspăt 100% oferă cea mai mare valoare nutritivă și cele mai scăzute zaharuri adăugate și calorii. În plus, consumul de suc de fructe 100% poate fi asociat cu o mai bună calitate a dietei și cu un aport mai mare de nutrienți, potrivit unui raport din 2019 publicat în Nutrients.

Sucul sută la sută este orice băutură care a fost făcută din fructe, fie prin stoarcerea, presarea sau piureul fructelor pentru a extrage acel lichid dulce din interior. Aceste sucuri vor face publicitate cu mândrie pe eticheta din față 100% suc”, explică Blanca Garcia, RDN, un nutriționist dietetician înregistrat cu Health Canal.

Ce se întâmplă când bei suc în fiecare zi

O recenzie din 2022 publicată în „Nutrients” a constatat că, consumul moderat de suc, poate îmbunătăți sănătatea cardiometabolică și poate ajuta la prevenirea bolilor cronice. Cu toate acestea, ați putea fi surprins că, consumul zilnic de suc poate duce la rezultate negative asupra sănătății. „Consumul zilnic de suc poate crește nivelul de zahăr din sânge, poate crește caloriile totale consumate în timpul zilei, poate contribui la creșterea în greutate și crește riscul de carii”, avertizează Garcia. În plus, dacă sucul este carbogazos, plămânii se pot îmbolnăvi. Cercetătorii au legat consumul de băutură carbogazoasă cu un risc mai mare de complicații pulmonare, cum ar fi tulburarea pulmonară obstructivă cronică (BPOC), care blochează fluxul de aer și îngreunează respirația. 

Efectele asupra sănătății ale consumului zilnic de suc vor varia în funcție de ingrediente și de tipul de suc. Ca întotdeauna, fiți un consumator conștient și verificați etichetele și listele de ingrediente, înainte de a cumpăra, pentru a evita zaharurile adăugate și excesul de calorii.

Iată câteva întrebări frecvente primite de către nutriționist:

1. Este sănătos să bei suc în fiecare zi?

În timp ce majoritatea sucurilor oferă o anumită valoare nutritivă (de exemplu, vitamina C, potasiu), nu oferă suficient pentru a justifica consumul zilnic. Asta pentru că sucul este bogat în zahăr și calorii și nu are fibre. O opțiune mai bună pentru a te bucura de beneficiile pentru sănătate ale fructelor este să mănânci fructe proaspete în forma lor integrală. Fructele proaspete conțin fibre alimentare, care sunt legate de rate mai scăzute de boli cardiovasculare și obezitate.

2. Ce suc este cel mai sănătos?

Cel mai sănătos suc de ales este sucul de fructe 100%. Dacă este posibil, bea suc de fructe 100% care conține pulpă. „Pulpa crește conținutul de fibre al sucului, ajutându-vă corpul să gestioneze mai bine nivelul zahărului din sânge”, explică Garcia.

3. Este OK să bei suc pe stomacul gol?

Dacă îți place să bei suc cu moderație, încearcă să-l consumi după ce ai mâncat. „Băutul de suc pe stomacul gol poate provoca creșterea glicemiei”, spune Garcia. „Nivelurile cronice crescute ale zahărului din sânge pot cauza probleme de sănătate și pot crește riscul de a dezvolta diabet”.

Concluzia

Sucul poate oferi unele beneficii pentru sănătate, dar nu toate sucurile sunt la fel. Când faceți cumpărături, verificați întotdeauna etichetele și listele de ingrediente pentru a vă asigura că selectați suc 100% (ideal cu pulpă pentru fibre) cu cele mai puține zaharuri adăugate, ingrediente și calorii. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
politia pixabay jpg
washington monument 1628558 1280 jpg
inecat jpg
CAROL I, LASCAR CATARGIU jpg
cei mai profitabili pomi fructiferi jpeg
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net