Pericolul ascuns din sucurile de fructe! Cum poate fi afectată inima!

Washington Post a publicat recent un articol de știință al specialiștilor în diabet despre pericolele pentru sănătate ale sucului de fructe, care sunt în contrast puternic cu percepția că această băutură este sănătoasă. 

Sucurile de fructe nu sunt așa de sănătoase pe cum ai crede. / Foto: arhiva
Sucurile de fructe nu sunt așa de sănătoase pe cum ai crede. / Foto: arhiva

Sucul de fructe nu este natural?

Este important să ne amintim că „natural” nu este sinonim cu „bun”. Există multe ingrediente naturale, inclusiv plante și minerale, care sunt foarte toxice. Nu presupuneți niciodată că ceva este sigur de folosit sau de consumat pur și simplu pentru că este natural.

Dar chiar și cu această înțelegere, sucul de fructe nu este natural. Este mâncare procesată. Prelucrarea a deranjat echilibrul alimentelor naturale: pulpa, coaja, semințele și alte părți ale fructelor naturale au fost îndepărtate pentru a concentra sucul zaharat. Și în procesarea fructelor, pierdem mulți dintre nutrienții vitali prezenți în întregul fruct. Și ceea ce ajungem să bem este mult mai puțin sănătos pentru dinții noștri și pentru sănătatea noastră.

De exemplu, dacă mănânci o portocală, primești fibre, vitamina C, vitamina B6, proteine și calciu. Dar dacă stoarceți sucul, pierdeți 91% din fibre, 17% din vitamina C, 33% din proteine și aproape tot calciul și vitamina B6. Dar păstrezi 78% din zahăr. Și diferența se înrăutățește dacă compari o portocală (45 de calorii, 9 g de zahăr) cu o cană de suc de portocale (8 uncii, 110 de calorii, 21 g de zahăr).

Zahărul nu este bun pentru dinți

Sucul de fructe are o concentrație mai mare de zahăr decât fructele întregi. Deci, sucul de portocale vă putrezește dinții? În întregul fruct, sucul este înconjurat de structuri fibroase. La mestecatul întregului fruct, se eliberează o parte din zahăr, dar nu atât de mult cât este în suc.

Când bacteriile orale primesc zahăr, îl consumă pentru a crea acid care atacă smalțul dinților. În timp, aceste atacuri acide îți demineralizează dinții, provocând carii. În cele din urmă, să bei un pahar de suc de portocale este aproape la fel de rău cu a bea acidulate. Atât acidul, cât și sucul tău conțin 20 până la 26 de grame de zahăr, pe cană. De asemenea, sunt acide și pot duce la creșterea în greutate.

Sucul de fructe este acid

Un alt motiv pentru care sucul de fructe poate fi rău pentru dinții tăi este că este foarte acid. Să ne uităm din nou la sucul de portocale. S-ar putea să vă întrebați cât de acid este sucul de portocale? În timp ce o portocală întreagă poate avea un pH de până la 3,7, sucul de portocale poate avea un pH de până la 3,3. Ambele sunt mult mai mici decât punctul în care smalțul dentar începe să se descompună – 5,5 – și ați putea crede că diferența de 0,4 de aciditate dintre cele două nu este importantă. Dar amintiți-vă că pH-ul este o scară logaritmică. Fiecare punct de pH este de 10 ori mai acid, așa că sucul de portocale este de fapt de 2,5 ori mai acid decât o portocală întreagă!

Iar diferența dintre cele două este afectată și de modul în care le consumăm. Când bei suc, scalzi dintele în acid. Dar când mesteci fructe, acizii sunt eliberați mai lent, iar gura ta produce salivă, care diluează și mai mult aciditatea. Deși dinții tăi vor fi expuși la acidul din fructele întregi mai mult timp, pH-ul nu va scădea la fel de scăzut și este probabil ca deteriorarea generală a smalțului să fie mai mică.

Sucul nu este bun pentru sănătate 

Este sucul de portocale rău pentru dinții tăi? Da. Este sucul de fructe rău pentru sănătatea ta? De asemenea, da. Dacă consumi prea mult suc, nu numai că îți erodează dinții, ci și sănătatea. Consumul de suc este asociat cu un risc crescut de rezistență la insulină și diabet, care nu se găsesc în consumul de fructe întregi. Consumul prea mare de suc poate crește și riscul de boli de inimă, în special la bărbați. Combină acest risc crescut cu riscurile crescute de boli de inimă și diabet care sunt asociate cu bolile gingiilor și apneea în somn și îți pui sănătatea în pericol grav. Dacă doriți să slăbiți pofta de suc de portocale, încercați să mâncați o portocală sau să optați pentru un suc fără zahăr adăugat.

Un studiu a arătat că cei care au băut zilnic băuturi dulci precum sucul de fructe au un risc mai mare de deces prematur.

Evitați să dați suc copiilor

Dacă copilului tău îi este sete, dă-i apă de băut și fructe de mâncare. Sucul de fructe poate rămâne pe dinți toată ziua (sau noaptea) dacă nu se spală pe dinți după aceea și provoacă carii. Chiar dacă diluați sucul cu apă, tot nu este bun pentru dinții lor, mai ales că ei sorb din el pentru perioade prelungite în loc să-l bea deodată.

Sfaturi pentru o dietă sănătoasă

Vestea bună este că puteți include în continuare sucul de fructe într-o dietă sănătoasă dacă urmați câteva sfaturi simple.

Mănâncă zilnic fructe întregi. Majoritatea porțiilor de fructe ar trebui să vină sub formă de fructe întregi. Acest lucru vă asigură că veți obține o nutriție maximă și reduceți la minimum deteriorarea dinților dumneavoastră.

Considerați sucul de fructe un răsfăț. Sucul de fructe nu ar trebui să fie un însoțitor pentru fiecare masă și nici nu ar trebui să îl considerați parte din rutina dvs. Consumați suc de fructe din când în când.

Clătiți cu apă după ce ați băut suc. Acizii și zaharurile din suc pot rămâne în gură mult timp după consum. Acest lucru poate cauza deteriorarea dinților.

Optați pentru ceai neindulcit. Daca vrei mai multe arome în viața ta, optează pentru o alternativă neîndulcită, cum ar fi ceaiul cu gheață neîndulcit.

A te învăța despre beneficiile unei diete sănătoase este un element vital. Schimbarea a ceea ce mănânci poate avea uneori un impact mai mare asupra sănătății tale bucale decât igiena orală sau vizitele regulate la stomatolog.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
zodii pixabay jpg
Cea mai tare rețeta de cozonac și cea mai căutată în comunitatea de cooking
relație jpeg
horoscop jpeg
Infidelitate jpg
barfe jpeg
esoteric 652642 1280 jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net