Pericolele din spatele consumului de îndulcitori artificiali

Ultima actualizare:

Un val de noi cercetări indică efectele nocive potențiale ale îndulcitorilor artificiali.

Studii recente sugerează că, consumul de prea mulți îndulcitori artificiali ar putea crește nivelul de zahăr din sânge și poate crește riscul de boli de inimă sau accident vascular cerebral, scriu cei de la NBCNews.com.

Îndulcitorii artificiali cresc riscul bolilor de inimă. Foto: Click.
Îndulcitorii artificiali cresc riscul bolilor de inimă. Foto: Click.

Noile cercetări se adaugă la dovada tot mai mare că îndulcitorii artificiali pot fi dăunători sănătății dumneavoastră.

Legătura dintre consumul de îndulcitori artificiali și bolile de inimă

Un studiu care a implicat peste 100.000 de adulți din Franța a găsit o potențială legătură între consumul de îndulcitori artificiali și bolile de inimă.

Rezultatele au arătat că participanții care au consumat cantități mari de aspartam - care se găsește în îndulcitorii de masă Equal și NutraSweet, precum și în cereale, iaurt, bomboane- au un risc mai mare de accident vascular cerebral decât persoanele care nu au consumat îndulcitorul.

Risc mai mare de apariție a bolilor coronariene

În mod similar, persoanele care consumau cantități mari de sucraloză – găsită în Splenda, precum și produse de patiserie, înghețată, conserve de fructe, iaurt aromat și siropuri – și acesulfam de potasiu, adesea folosit în sifonul „fără zahăr”, au avut un risc mai mare de apariție a bolilor coronariene. 

Îndulcitorii artificiali s-ar putea să nu fie o alternativă sigură la zahăr”, a spus Mathilde Touvier, autorul studiului și director de cercetare la Institutul Național Francez pentru Sănătate și Cercetare Medicală.

Poate crește riscul de diabet

Luna trecută, un studiu mai mic a constatat că, consumul de îndulcitori nenutritivi - înlocuitori de zahăr care conțin puține calorii sau nutrienți - ar putea modifica microbii intestinali ai unei persoane și ar putea crește nivelul de zahăr din sânge. Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate crește riscul de diabet, boli de inimă sau accident vascular cerebral.

Înainte de aceasta, un studiu de laborator din iunie a constatat că îndulcitorii artificiali au determinat bacteriile intestinale să invadeze celulele din peretele intestinal, ceea ce ar putea crește în cele din urmă riscul de infecție din organism.

Îndulcitorii, în strânsă legătură cu obezitatea

Alte cercetări anterioare au legat îndulcitorii artificiali de obezitate, hipertensiune arterială, diabet și risc crescut de cancer.

Cu cât ies mai multe date care arată aceste efecte adverse asupra sănătății, cu atât mai puțin vom dori să încurajăm oamenii să treacă de la zaharuri adăugate la îndulcitori nenutritivi”, a spus dr. Katie Page, profesor asociat de medicină la Universitate. din sudul Californiei.

Dar cea mai sănătoasă cale de acțiune, a spus Page, este să nu optezi pentru zahăr obișnuit.

Trebuie să încurajăm oamenii să mănânce zahăr cu mai multă moderație și să încercăm să reducem consumul de zahăr”, a spus ea. „Și modalitatea de a face asta nu este să consumi mai mulți îndulcitori nenutritivi.”

Nici unii îndulcitori considerați naturali nu sunt preferați, a spus Page. „Cu siguranță nu aș trece la agave”, a spus ea. „Știu că oamenii cred că este sănătos, dar de fapt are un conținut foarte mare de fructoză.

Ce sunt îndulcitorii artificiali

Îndulcitorii artificiali sunt aditivi cu conținut scăzut de calorii sau fără calorii, care se găsesc adesea în băuturile răcoritoare și alte alimente foarte procesate, cum ar fi iaurtul, batoanele granola, cerealele sau mesele care se pot prepara la microunde. De asemenea, sunt vânduți ca îndulcitori de masă precum Equal, Splenda, Sweet ‘N Low și Truvia.

Îndulcitorii au fost prezentați inițial ca un înlocuitor mai sănătos pentru zahăr, despre care se știe că promovează obezitatea și diabetul și poate crește riscul de boli de inimă dacă este consumat în exces.

Touvier a spus că studiul ei este primul care evaluează direct modul în care consumul alimentar general de îndulcitori artificiali afectează riscul unei boli de inimă. Studiile anterioare au analizat în principal modul în care băuturile îndulcite artificial influențează riscul bolilor de inimă.

Echipa ei a definit o cantitate mare de îndulcitor ca aproximativ 77 de miligrame pe zi, în medie, ceea ce înseamnă puțin mai puțin de două pachete de îndulcitor de masă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net