Poziția în care dormi dezvăluie ce probleme de sănătate ai putea avea. Tu în ce poziție dormi?
O dată cu terminarea rutinei de peste zi și o dată ce s-a lăsat seara, stingi luminile și te ghemuiești sub pătură. Cum te așezi sub pledurile căldurose? Poziția ta de dormit poate fi complet obișnuită, aceeași ca din copilărie și sigur nu te gândești la asta în mod conștient în fiecare noapte.
Cu toate acestea, indiferent dacă vă întoarceți imediat pe o parte pentru a vă lua somnul sau dacă te foiești în pat în căutarea unei poziții confortabile, aceasta, în final, vă poate oferi câteva informații importante despre sănătatea dumneavoastră, scrie HealthLine. Ce probleme de sănătate ați putea avea în funcție de poziția în care dormiți.
Dacă dormi pe burtă
Acest stil de dormit poate îmbunătăţi digestia, dar este recomandat numai dacă ţi-ai dezvoltat tehnica de respiraţie şi anume respiraţia pe nas. Această poziţie a capului poate provocă dureri de spate, ce pot persista pe tot timpul zilei deoarece partea lombară a coloanei vertebrale nu are suport. Iar dacă patul este moale, sunt șanse mari să aibă de suferit gâtul și partea inferioară a spatelui.
Poziţia fetus
Această poziţie de somn este preferată de 60% din populaţie, dar și acestă poziţie este dăunătoare coloanei vertebrale şi gâtului. Respiraţia va fi mult îngreunată, plămânii nu se pot umple de aer şi astfel oxigenarea creierului nu se va face în parametri normali şi astfel te vei trezi obosit.
Dormitul pe o parte, cu un braţ sub pernă şi celălalt lipit de corp
Această poziţie de dormit oferă cel mai bun suport pentru coloana vertebrală, păstrând corpul în poziţie dreaptă şi naturală. În acest fel se reduc durerile de spate şi scad şansele de apnee în somn.
Dormit lateral
Experții recomandă adesea somnul lateral, deoarece această poziție poate ajuta la ameliorarea sforăitului și la îmbunătățirea digestiei.
Dacă dormi pe partea dreaptă, totuși, s-ar putea să observați agravarea simptomelor de reflux acid sau alte probleme digestive. Dormitul pe partea stângă îți menține stomacul sub esofag și îngreunează creșterea acidului din stomac.
Somnul lateral în timpul sarcinii este asociat cu îmbunătățirea sănătății materne și fetale, dar și partea stângă este favorizată aici. Somnul pe partea stângă nu numai că reduce arsurile la stomac, dar ajută și la promovarea fluxului sanguin și ameliorează presiunea asupra uterului.
Somnul lateral poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerilor de spate și la îmbunătățirea alinierii coloanei vertebrale, dar s-ar putea să vă fie dificil să dormiți pe o parte dacă aveți dureri de gât sau de umăr.
Dormitul pe spate sau poziția soldat
Dormitul pe spate cu braţele pe lângă corp este considerată a fi cea mai bună poziţie pentru sprijinul coloanei vertebrale şi gâtului, cu condiţia de a nu pune sub cap prea multe perne.
Poziţia stea de mare
Dormitul pe spate cu braţele larg răspândite, indiferent dacă braţele sunt sau nu pe pernă, este o poziție foarte bună pentru coloana vertebrală. Mai mult , această poziție încetinește procesul de îmbătrânire a pielii şi apariţia ridurilor. Dar, poziţia "stea de mare", poate provoca apariţia sforăitului.