Spune-mi cum dormi ca să-ţi spun ce fel de om eşti

Ultima actualizare:

    Conform studiilor,  activitatea nocturnă  ne influenţează în  proporţie de 90%
Conform studiilor, activitatea nocturnă ne influenţează în proporţie de 90%

Specialista în somn Olivia Arezzolo a studiat comportamentul nocturn a mii de voluntari şi a împărţit în patru categorii distincte tipologiile de somn. În funcţie de ora de culcare şi de trezire, de ritmul circadian şi de activitatea nocturnă, oamenii se împart în urşi, lupi, lei şi delfini. Voi din ce categorie faceţi parte?

Doctorul australian Olivia Arezzolo, din Sydney, a descoperit că somnul ne influenţează în proporţie de 90% stilul de viaţă din timpul zilei. Ea a împărţit oamenii în patru tipologii de somn inspirate din regnul animal: urşi, lupi, lei şi delfini. Şi pentru că somnul este foarte important pentru organism, specialista oferă sfaturi utile pentru a vă îmbunătăţi calitatea vieţii şi pentru a evita excesele de alcool, îngrăşarea şi îmbolnăvirea în funcţie de fiecare tipologie în parte. Iată trăsăturile fiecărei categorii!

Lup. Oamenii din această categorie stau treji până la 1.00 noaptea, funcţionează mai bine în regim nocturn şi nu se dau jos din pat decât după 9.00 dimineaţa. Au tendinţa să mănânce foarte mult seara şi să consume alcool, de aceea Arezzolo le recomandă să ţină următorul regim: la micul dejun să mănânce proteine şi un smoothie de fructe de pădure; la prânz, ouă, avocado şi spanac; după-amiaza un pumn de alune şi o banană, iar seara, somon cu salată. Altminteri, au probleme cardiovasculare şi colesterol ridicat.


    Doctorul australian Olivia  Arezzolo ne învaţă cum să  ne corectăm stilul de viaţă
Doctorul australian Olivia Arezzolo ne învaţă cum să ne corectăm stilul de viaţă

Delfin. În această categorie se află insomniacii notorii, care dorm în medie 4 ore pe noapte. ”Aici intră persoanele care dorm două ore în noaptea asta şi mâine dorm 10”, a punctat Arezzolo. Au de-a lungul zilei explozii de energie urmate de oboseală bruscă. Trebuie să fie atenţi la cantitatea de zahăr consumată pentru că sunt predispuşi la anxietate, depresie, insomnie, diabet de tipul 2 şi obezitate. În dieta lor trebuie să intre carbohidraţii şi proteinele. Ca şi Lupii, Delfinii au tendinţe de îngrăşare şi un Indice de Masă Corporală depăşit.

Leu. Aici intră persoanele care se trezesc la 5.00 sau 6.00 dimineaţa, dar la ora 22.00 sunt frânţi de oboseală. Acest tip de persoane sunt extrem de productive şi energice dimineaţa. De aceea prezintă foarte mici riscuri de a se îngrăşa. Leii sunt pozitivi, raţionali, antrenanţi şi au o sănătate de fier. Leii sunt inteligenţi, creativi, organizaţi, iubesc rutina şi sunt lideri foarte buni. Ei trebuie să fie atenţi să mănânce mult în prima parte a zilei şi să evite caloriile în a doua jumătate (după ora 16.00). La cină trebuie să mănânce salată cu grătar.

Urs. Această categorie este cel mai des întâlnită la peste 55% din populaţie. Urşii urmează ciclul solar, se ridică din pat la 7.00, se simt obosiţi şi beau o cafea sau două, iar după ora 22.00 încep să moţăie. Urşii au o oră critică între 15.00 şi 16.00 când îi apucă moţăiala şi au nevoie de o cafea, o băutură energizantă sau o cafea foarte dulce pentru a-şi regla scăderea metabolică a glicemiei. Urşii sunt harnici, ascultători, meticuloşi şi nu se ridică de la masă decât când şi-au terminat lucrul pe ziua respectivă. Sunt predispuşi la îngrăşare.

image
image
image
image
image
image
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
schelet arhiva jpg
Valea Cernei și Cernișoarei, după inundatii  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (90) jpg
ungaria romania colaj pexels jpg
Gustav Klimt Immersive Experience Gold in Motion 2 jpg
cafea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net