Primul pas în caz de accidente casnice. Ce trebuie să faci când te tai sau când te opărești

Fiecare dintre noi poate fi victima unui accident casnic. Fie că vă opăriți cu lichide fierbinți, puneți mâna pe cratița încinsă ori vă tăiați în timp ce preparați mâncarea, este bine să știți ce este de făcut în primele minute. Haideți să vedeți care sunt primii pași în astfel de situații nedorite! 

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Arsurile, cele mai frecvente  

Cele mai întâlnite în gospodărie sunt arsurile provocate de lichide și vapori fierbinți, fier de călcat sau flacăra deschisă, și arsurile electrice provocate prin electrocutare. În cazul arsurilor de grad I și II (arsuri minore), primul pas este să răcoriți zona afectată cu apă rece, pentru cel puțin 5 minute, apoi o înfășurați cu tifon steril și luați un analgesic.

În cazul arsurilor de grad III și IV (arsuri majore), îndepărtați victima de sursa arsurii, verificați-i semnele vitale și apoi sunați la 112. Nu aveți voie să îi scoateți hainele arse și nici să răcoriți zona afectată cu apă rece, întrucât există riscul de șoc.  Folosiți un bandaj umed steril sau prosoape umede.

În caz de opărire, răciți cu apă zona afectată 

În cazul opăririi, în primul rând îndepărtați victima de sursa accidentului. Dacă nu sunt lipite de corp, puteți să-i scoateți hainele și să-i dați jos bijuteriile din zona rănii, dacă acestea există. Apoi, răciți cu apă rece zona afectată și acoperiți-o cu o compresă sterilă.

Apelați de urgență numărul 112 în cazul în care victima nu simte durere, dar oparirea este vizibilă, apar basici și inflamații. De asemenea, cereți ajutor medical dacă accidentul a afectat organele genitale, față, mâinile, picioarele sau articulațiile, pe zone întinse.

Tăieturi și julituri

În aceste cazuri, spălați-va întotdeauna pe mâini cu săpun înainte de a îngriji rana. Opriți sângerarea cu o compresă sterilă, aplicând presiune direct și curățați zona afectată cu apă și săpun.

Nu încercați îndepărtarea corpurilor străine mai mari, în special dacă au ajuns la mușchi, pentru că există riscul de hemoragie. Bandajați rana cu comprese sterile și pansament. Nu aplicați loțiuni sau unguente decât la indicația medicului. Când rana este adâncă, sângerează abundent și nu se oprește, ori e infectată, mergeți la medic.

Îndepărtați sursa de curent 

Dacă este vorba despre electrocutare, nu atingeți victima înainte de a opri și îndepărta sursa de curent, folosind obiecte nemetalice sau mănuși de cauciuc. În cazul electrocutărilor grave, există riscul de stop cardiac. Sunați la 112 și până la sosirea echipajului utilizați metode de resuscitare (respirație artificială și masaj cardiac), scrie farmaciata.ro.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net