Români, mare atenție! Acestea sunt singurele forme de cancer care se moștenesc

Genele joacă un rol important în dezvoltarea unor tipuri de cancer. Legătura este cea mai puternică pentru cancerele de sân, intestin și stomac. Cercetările actuale sugerează că factorii de mediu precum tutunul, dieta, infecția, alcoolul, drogurile, radiațiile și substanțele chimice sunt mai importanți decât factorii genetici (ereditari) în determinarea dezvoltării majorității cancerelor. Toate cancerele sunt declanșate de gene modificate. Cu toate acestea, doar cinci până la 10 la sută dintre cancere sunt de fapt ereditare. Ereditatea poate părea uneori a fi motivul unui cancer, mai ales atunci când aceleași tipuri de cancer apar în familii.

Unele tipuri de cancer se moștenesc, precum cel de sân. Foto: Click.
Unele tipuri de cancer se moștenesc, precum cel de sân. Foto: Click.

Genetica și cancerul de stomac

Cancerul gastric difuz ereditar, sau HDGC, este un tip de cancer rar care crește în stomac, care este organul care ajută la digerarea alimentelor. HDGC crește de obicei în mai mult de o zonă a stomacului, așa că poate fi dificil de detectat și tratat. Se poate dezvolta rapid și se poate răspândi în alte părți ale corpului.

Acest tip de cancer de stomac este cauzat de o afecțiune genetică, ceea ce înseamnă că părinții îl pot transmite copiilor lor. Având HDGC, de asemenea, crește riscul de a obține alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân.

Cum este diagnosticat HDGC?

Persoanele cu membri ai familiei cu HDGC pot primi teste genetice pentru a vedea dacă au o mutație în gena CDH1 sau alte mutații mai rare despre care se știe că provoacă HDGC. Consilierea genetică este recomandată persoanelor cu doi sau mai mulți membri ai familiei imediate diagnosticate cu cancer gastric difuz sau diagnosticate cu cancer gastric la o vârstă fragedă. Diferite tipuri de mutații CDH1 sunt asociate cu anumite riscuri, cum ar fi dezvoltarea cancerului la o vârstă fragedă. Pentru a vedea dacă aceste informații modifică gestionarea cancerului dumneavoastră și a membrilor familiei care ar putea fi expuși riscului, discutați cu consilierul genetic și medicul dumneavoastră.

HDGC poate fi greu de diagnosticat, deoarece unele dintre cele mai frecvente teste imagistice utilizate pentru a căuta cancerul la stomac nu pot detecta HDGC. Acest lucru duce la diagnosticarea HDGC în stadii ulterioare, când cancerul este mai avansat. Simptomele pot include:

• Dureri de stomac

• Greață și vărsături

• Pierderea poftei de mâncare

• Pierdere în greutate

• Dificultăți la înghițire

Genetica și cancerul de sân

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femeile din Australia. Există aproape 2.900 de cazuri în Australia în fiecare an. Aceasta înseamnă că una din 11 femei este afectată de cancer de sân în timpul vieții. Mulți factori de risc pot influența șansa unei femei de a dezvolta cancer de sân. Cei mai comuni factori de risc sunt a fi femeie și a îmbătrâni. Istoricul familial de cancer de sân sau ovarian este, de asemenea, un factor de risc important în dezvoltarea cancerului de sân. Factorii ereditari sunt responsabili doar de aproximativ unul din 20 de cazuri de cancer mamar (5%).

Genetica și cancerul intestinal

Și cancerul intestinal se pare că se moștenește. Însă, cel mai mare factor de risc este vârsta. Mai mult de opt din 10 cancere intestinale sunt diagnosticate la vârsta de peste 60 de ani. Riscul de a face această boală crește pe măsură ce îmbătrânești. Se estimează că aproximativ două din trei cancere intestinale ar putea fi prevenite prin modificări ale dietei și ale stilului de viață.

Evaluarea antecedentelor familiale de cancer

Când o persoană are un „istoric familial puternic” de cancer, înseamnă de obicei că are mai multe rude diagnosticate cu același cancer, de-a lungul generațiilor diferite, de aceeași parte a familiei. De asemenea, poate însemna că una sau mai multe rude au fost diagnosticate la o vârstă neobișnuit de tânără sau o rudă cu două sau mai multe tipuri de cancer separate.

Persoanele care au un istoric familial puternic de cancer li se poate oferi o trimitere către un serviciu de genetică specializat. Înțelegerea istoricului familial al unei persoane include de obicei verificarea diagnosticelor de cancer ale rudelor persoanei prin obținerea de rapoarte de patologie. Poate fi furnizată o estimare a riscului de cancer pentru individ.

Dacă sunt indicate, anumite teste suplimentare pot fi utile în evaluarea riscului. În unele situații, testarea genetică poate fi adecvată și poate fi oferită după o discuție atentă despre implicațiile sale.

Persoanele evaluate a avea un risc mai mare decat mediu de cancer vor fi trimise la un specialist. Ei pot vorbi cu specialistul despre efectuarea unui screening pentru a detecta semnele de cancer cât mai devreme posibil. Acest lucru poate asigura un tratament prompt și un rezultat optim, scriu cei de la betterhealth.vig.gov.au.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net