Smartphone-ul, mai periculos decât munca de birou pentru coloană! Rata herniilor de disc a crescut în ultimii 20 de ani

Ultima actualizare:

Suntem făcuți să ne mișcăm! Nu suntem concepuți sa stăm la birou, în mașină sau doar în picioare ore în șir, zi după zi, așa că inevitabil vin și repercusiunile - dureri de spate, hernii de disc, fasciite plantare, condropatii. De asemenea, odată cu apariția telefoanelor mobile de ultimă generație, în aproximativ ultimele două decenii, a crescut rata afecțiunilor degenerative ale coloanei cervicale – herniile de disc - datorate poziției flexate a capului pe perioade lungi de timp, zilnic.

Control coloana. Foto: arhiva personală.
Control coloana. Foto: arhiva personală.

Dr. Milena Toncea, medic specialist recuperare medicală, povestește mai multe despre efectele nocive ale folosirii cu obstinație a telefoanelor, dar și despre prevenție și tratament. Surprinzător sau nu, cele mai bune soluții sunt oferite tot de… tehnologie.

De la o „simplă” tensiune musculară la hernie cervicală!

Mulți dintre noi consideră că statul prelungit la birou este cea mai mare problemă pentru postură și sănătatea aparatului locomotor. Telefonul mobil, folosit intens de la muncă la entertainment, devenit parte integrantă a vieții noastre, este un pericol mult subestimat pentru coloana cervicală.

Postura incorectă din timpul folosirii smartphone-ului poate determina rigidatatea mușchilor gâtului, cifoză severă – sau cum se spune în termeni populari „cocoașă” –, rigiditatea umerilor, durere și furnicături pe brațe și mâini, dar și accentuarea lordozei lombare”, explică Dr. Milena Toncea.

Sarcina pe coloana cervicală este de aproximativ 4,5 până la 5 kg atunci când ne menținem capul într-un unghi optim sănătos, poziție neutră. Când capul este rigid sau aplecat înainte, mușchii gâtului, tendoanele periferice și ligamentele sunt implicate în susținerea lui. Studiile arată că atunci când gâtul este îndoit cu 15 grade, sarcina pe gât este de 12,25 kg, iar cifrele sunt de 18 kg și 22 kg la 30 de grade, respectiv 45 de grade. Acest tip de stres repetitiv poate duce la degenerescență timpurie.

Are loc un proces evolutiv de modificare a coloanei. Lucrurile nu se limitează la etapele incipiente ce presupun doar o tensiune musculară, ci continuă cu apariția tulburărilor de statică. Coloana cervicală mai dreaptă sau chiar scolioza de coloană vertebrală determină în timp apariția herniilor de disc cervicale, acestea putând necesita în unele situații chiar intervenția chirurgicală”, adaugă medicul.

Cum putem folosi telefonul în siguranță?

În primul rând, este nevoie de limitarea timpului de utilizare. Maximum 30-60 de minute zilnic - în mod continuu - este recomandarea medicului (majoritatea oamenilor petrec zilnic între 2 și 4 ore pe telefon!). De asemenea, în tot acest timp trebuie să acordăm o atenție mare și posturii. E nevoie de „antrenament” pentru a învăța să ne controlăm postura tot timpul, să deprindem acest reflex.

Telefonul trebuie ținut la nivelul ochilor, umerii trebuie să fie relaxați, iar coloana cervicală trebuie menținută dreaptă. Nu ne aplecăm după telefon pentru a vedea mai bine, de preferat este să se ajusteze dimensiunea textului. Scrieți mesaje cât mai scurte sau chiar înlocuiți-le cu mesaje vocale, pentru a reduce tensiunea. Uneori este dificil să controlăm toate aceste lucruri, fiind ocupați cu activitățile zilnice, de aceea este recomandat un program de kinetoterapie într-un centru specializat unde pacientul să învețe să-și controleze inconștient postura. Să îi intre practic în reflex. Exact ca atunci când conducem mașina și nu mai trebuie să fim atenți la pedale”, adaugă Dr. Milena Toncea.

În prezent, există chiar anumite teste prin care utilizatorii de telefoane mobile pot vedea cum li se schimbă postura ireversibil după folosirea îndelungată a acestora. „Cu ajutorul echipamentelor de biofeedback pe care le utilizăm frecvent în clinică, le arătăm în mod obiectiv pacienților în ce constau aceste modificări și ce efecte devastatoare pot avea în timp”, spune dr. Toncea.

Evaluarea posturii 360 de grade

Control coloana. Foto: arhiva
Control coloana. Foto: arhiva

Dacă vă confruntați deja cu probleme cervicale severe, prezentarea la medicul de reabilitare medicală este esențială. În funcție de istoricul pacientului și de aspectul clinic, medicul stabilește programul de recuperare. Uneori, este nevoie și de investigații imagistice amănunțite, de la radiografii la RMN, eventual și de analize de sânge de tipul probelor inflamatorii. Din fericire, tehnologia avansată ajută la diagnosticarea/tratarea mai rapidă și mai eficientă a anumitor afecțiuni.

În cadrul consultației, efectuăm teste specifice pentru segmentul de interes – în cest caz, coloana. Acordăm o atenție deosebită analizei mersului (gait analysis), posturii, precum și angularității articulațiilor. Cu ajutorul echipamentelor de biofeedback și medicilor și kinetoterapeuților specializați, pacientul poate să beneficieze de o evaluare posturală 360 de grade, fiind una din puținele clinici care dispune de astfel de echipamente avansate, care ne permit să obținem rezultate mai rapide și mai durabile”, explică Dr. Milena Toncea.

Revoluționar în recuperarea medicală, acest echipament permite evaluarea și reabilitarea în peste 90% din patologiile comune: entorse, fracturi, leziunile ale ligamentelor, proteză de șold/ genunchi, hernie de disc, sciatică, scolioză, dorsalgie, dureri articulare precum și reabilitare pentru tulburări neurologice (SM, Parkinson, AVC).

Plan de recuperare: tonifiere, mobilizare și aliniament bun al coloanei

Programul de recuperare medicală presupune proceduri de fizioterapie și un program de exerciții pentru tonifierea musculaturii, mobilizarea zonelor de rigiditate, păstrarea unui aliniament corespunzător al coloanei, și astfel prevenirea unor situații mai grave ce ar necesita intervenții chirurgicale.

Tehnicile se bazează pe aparatură de înaltă performanță, iar programul de exerciții este realizat sub supravegherea terapeuților. Planul de recuperare, atât fizioterapetic, cât și kinetoterapeutic, este unul individualizat.

Cine ar trebui să vină la un consult de recuperare medicală?

Control coloana. Foto: arhiva
Control coloana. Foto: arhiva

O să vă dau un răspuns sincer: toți pacienții. Avem tendința să dezvoltăm probleme de postură de la o vârstă fragedă și ar fi ideal să ne ocupăm din timp de aceste lucruri. Cu cât prezentarea la medicul este mai târzie, cu atât sunt mai reduse efectele planului de recuperare”, conchide Dr. Milena Toncea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
erotica 4512433 1280 jpg
cat jpg
image png
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net