Studiu îngrijorător! Riscul să faci cancer la ficat crește cu 78% dacă bei asta zilnic!

În urma unor studii recente, oamenii de știință au ajuns la o concluzie îngrijorătoare, care are legătură cu un obicei pe care îl practică majoritatea oamenilor! Dacă v-ați obișnuit să beți în fiecare zi băuturi îndulcite, ar trebui să reconsiderați acest lucru!

Când crește riscul să faci cancer la ficat Foto: Arhivă
Când crește riscul să faci cancer la ficat Foto: Arhivă

Chiar și consumul unei singure băuturi îndulcite cu zahăr, cum ar fi ceaiul sau cafeaua, în fiecare zi, poate crește semnificativ șansele de cancer la ficat, avertizează oamenii de știință. Riscul să dezvolți această boală crește cu 78% la sută, potrivit unui studiu observațional.

Vezi și: Tot ce trebuie să știi despre cancerul hepatic

Consumul zilnic de băuturi îndulcite, în strânsă legătură cu cancerul de ficat

Cancerul hepatic are o rată de supraviețuire scăzută, doar 13% dintre pacienții diagnosticați rămânând în viață încă 5 ani sau peste, din momentul în care s-a descoperit boala.

Noul studiu a analizat date de la 90.000 de femei aflate în postmenopauză, în cadrul Women's Health Initiative, un studiu pe termen lung lansat la începutul anilor 1990.

Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Sud au analizat starea de sănătate a participantelor pe o perioadă de 18 ani, după ce le-au rugat pe acestea în prealabil să completeze chestionare alimentare.

Citește și: Ce tipuri de cancer poate declanșa obezitatea. Medicul Mihai Ionescu: ”Este o problemă de sănătate publică!”

Aproximativ 7% dintre femei au raportat consumul a una sau mai multe băuturi îndulcite cu zahăr pe zi, fie că vorbim despre cafea, ceai sau chiar răcoritoare. În urma analizelor s-a descoperit că un total de 205 de femei au dezvoltat cancer hepatic.

Ce simptome au pacienții bolnavi de cancer hepatic

Simptomele acestui tip de cancer includ oboseală, pierderea poftei de mâncare, senzație de rău, durere sub coaste și chiar și mâncărimi ale pielii.

Astfel, s-a ajuns la concluzia că cele ce au consumat zilnic una sau mai multe băuturi îndulcite cu zahăr aveau cu 78% mai multe șanse de a dezvolta cancer la ficat.

Autorul principal al studiului, Longgang Zhao, a recomandat ca băuturile răcoritoare să fie înlocuite cu apa, iar băuturile cu care atât de multă lume s-a obișnuit deja, precum cafeaua sau ceaiul, care sunt băute zilnic, să nu fie îndulcite cu zahăr.

Descoperirile noastre sugerează că acest consum de băuturi îndulcite cu zahăr reprezintă un potențial factor de risc pentru cancerul de ficat. Dacă descoperirile noastre sunt confirmate, reducerea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr ar putea servi drept strategie ce privește sănătatea publică, pentru reducerea cancerului hepatic.”, a spus el, potrivit The Sun. 

Zahărul crește riscul de obezitate și de diabet de tip 2

Momentan, nu s-a descoperit cu exactitate și motivul pentru care băuturile dulci pot duce la cancer de ficat. Cercetătorii care au condus studiul sunt de părere că acest lucru se poate datora faptului că zahărul crește riscul de obezitate și diabet de tip 2, care sunt la rândul lor factori de risc pentru cancerul de ficat.

Aceste băuturi pot contribui, de asemenea, la acumularea de grăsime în ficat. Cu toate acestea, principala limitare a studiului este că acesta a fost strict unul observațional, adică legătura dintre băuturile dulci și cancer nu poate fi, momentan, una sigură, decât dacă cercetările vor continua. 

Totuși, consumul regulat de băuturi îndulcite cu zahăr, cum ar fi băuturile carbogazoase, a fost dintotdeauna asociat cu o varietate de probleme de sănătate.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
bujori1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net