Tinerii și copiii se confruntă tot mai des cu diabetul zaharat de tip 2. Ce recomandă medicii pentru a preveni această boală: „Contează foarte mult cantitatea de mâncare...”
Diabetul zaharat de tip II se numără printre cele mai frecvente probleme de sănătate în rândul românilor. Această boală apare, în special, atunci când avem un stil de viață nesănătos. Iată ce recomandă medicii pentru tineri și copii.

Medicii din România sunt îngrijorați de faptul că generațiile de tineri și copii sunt tot mai predispuși la obezitate și sedentarism. Aceasta sunt principalele cauze care provoacă diabetul de tip II. Potrivit statisticilor din 2021, 800.000 de oameni se luptă cu diabetul, iar incidența se află într-o continuă creștere de un deceniu încoace.
„Prevenția trebuie să fie cheia. Iar totul stă în puterea fiecăruia dintre noi. Să încercăm să mâncăm mai sănătos, să facem mai multă mișcare, să ne controlăm indicele de masă corporală, dar și starea generală de sănătate”, spune Corneliu Saradan, medic la Direcția de Sănătate Publică Botoșani, potrivit adevărul.
În prezent, 11% din populația țării noastre se confruntă cu diabetul, din cauza stilului de viață dezechilibrat. Specialistul susține că totul pornește de la obiceiurile din copilărie, mai ales în ceea ce privește alimentația.
„Există o tendință de a mânca mai mult, mai bine, și, în felul acesta, lipsind activitatea fizică compensatorie, apare un surplus de greutate. Continuând cu același stil de viață, supraponderabilitatea se transformă în obezitate. La rândul său, odată cu trecerea anilor, obezitatea devine un factor de risc pentru apariția diabetului zaharat de tip 2”, a mai spus Corneliu Saradan.
„Trebuie să promovăm la copii o dietă echilibrată”
Doctorul este de părere că educația sanitară ar trebui introdusă în școli, iar părinții ar trebui să își orienteze copiii către o alimentație sănătoasă.
„Trebuie să promovăm la copii o dietă echilibrată. Adică trebuie să plusăm pe fructe și legume în loc de produse ultraprocesate și dulciuri în exces. Știu că este ușor de spus și mai dificil de realizat, dar este o responsabilitate pe care trebuie să ne-o asumăm tocmai pentru a crește generații mai sănătoase, să le oferim șansa de a nu se îmbolnăvi, de a nu suferi la maturitate. Aceste aspecte ar trebui promovate la școală și printr-o educație pentru sănătate”, a mai adăugat el.
Sedentarismul este un alt factor care favorizează apariția diabetului zaharat de tip II. Tinerii consumă alimente ultraprocesate, grăsimi și produse bogate în calorii, evitând să facă mișcare.
„Țin minte că prin anii '90, când eram copil, toți eram afară de dimineața până seara, în vacanțe, bineînțeles. Și când aveam școală, după ce ne făceam temele, fugeam iute să jucăm fotbal, pătrățoaia, șapte pietre, ce se mai juca atunci. Acum, toți stau cu ochii în telefoane și nu fac nimic”, spune o persoană din Botoșani, potrivit sursei citate anterior.
„Există consum de calorii dar și activitate fizică. Trebuie să fie o balanță, un echilibru între cele două. Dacă mănânc mult, dar nu fac mișcare, atunci sunt sedentar, expus supraponderabilității și implicit a diabetului”, adaugă Corneliu Saradan.
„Contează foarte mult cantitatea de mâncare consumată la o singură masă. Trebuie să devenim mai cumpătaţi. Totodată, un rol important îl joacă şi mişcarea. Degeaba reduc porţiile de mâncare dacă stau toată ziua pe scaun şi nu fac niciun fel de activitate fizică.
Obezitatea prezintă riscuri mari, poate atrage după sine hipertensiune arterială, dislipidemie, diabet, boli cardiovasculare – un lanţ întreg de afecţiuni provocate de acumularea de kilograme în plus“, spune Carmen Galino, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.
„Tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2”
De asemenea, diabetologul a mai precizat faptul că incidența diabetului de tip 2 a crescut din cauza obezității tot mai întâlnite în rândul copiilor.
„În condiţiile vieţii actuale, cazurile de diabet zaharat sunt în creştere şi, din păcate, tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 2, iar principalul motiv este creşterea obezităţii în rândul celor mici“, completează dr. Carmen.
Specialistul Corneliu Saradan spune, la rândul său, că diabetul zaharat presupune complicații severe, mai ales atunci când nu este ținut sub control.
„Diabetul zaharat de tip 2, prin complicațiile lui și anume retinopatie, nefropatie, neuropatie și așa mai departe, afectează toate celelalte organe din corp”.
Doctorii recomandă un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată, însoțită de sport și multă mișcare. De asemenea, foarte important este să avem cât mai puține vicii, evitând alcoolul sau tutunul.