Tofu, între da și nu
Tofu sau brânza de soia, așa cum mai este cunoscută, este apreciată mai ales de persoanele vegetariene sau de cele care țin post. Dar este oare un aliment sănătos? Chiar dacă este o sursă bună de proteine, s-a constatat că există și motive pentru care ar dăuna sănătății.
Tofu se obține din boabe de soia, apă și coagulant. Din cauza faptului că soia modificată genetic, doctorii susțin că aceasta nu este bună pentru sănătate. Mai mult de 90% din soia este modificată genetic, aceasta schimbându-și radical ADN-ul. S-a constatat că între consumul de produse din soia și diverse afecțiuni precum problemele digestive, malnutriția, disfuncții ale tiroidei, declinul cognitiv sau tulburările de reproducere ar putea fi o strânsă legătură.
Toate boabele de soia, fie că sunt modificate sau nu, conțin în mod natural toxine, fitohormoni și compuși care interferează cu absorbția mineralelor, acest lucru fiind valabil și pentru tofu. Totuși, sunt bogate în proteine, fier, calciu și acizi grași Omega-3 și au un conținut scăzut de grăsimi și calorii, fiind preferate de persoanele care sunt la dietă. Dacă nu sunt consumate în exces, nu prezintă pericole reale pentru sănătate.
Alege varianta fermentată
Cel mai sănătos mod de a consuma tofu este de a alege varianta fermentată a sa. Dacă produsul este nefermentat, conține inhibitori enzimatici, care blochează acțiunea tripsinei, o enzimă secretată de pancreas, care joacă un rol important în digestie.
Află pe Clicksanatate.ro opinia nutriționistului privind contraindicațiile brânzei de soia!