Top 3 cele mai sănătoase legume

Nu există o singură legumă cea mai sănătoasă, dar consumul unei varietăți de legume poate îmbunătăți sănătatea și bunăstarea. Toate legumele conțin vitamine, minerale și fibre alimentare sănătoase, dar unele se remarcă prin beneficiile lor excepționale. În acest articol, ne uităm la top 3 cele mai sănătoase legume și sugerăm modalități de a le savura ca parte a unei diete echilibrate.

Toate legumele conțin vitamine, minerale și fibre alimentare sănătoase. Foto: Click.
Toate legumele conțin vitamine, minerale și fibre alimentare sănătoase. Foto: Click.

1. Spanacul

Spanacul este o legumă cu frunze verzi și o sursă excelentă de calciu, vitamine, fier și antioxidanți. Datorită conținutului său de fier și calciu, spanacul este un adaos excelent pentru orice dietă fără carne sau lactate.

O cană de spanac crud este formată în mare parte din apă și conține doar 7 calorii. De asemenea, oferă:

necesarul zilnic complet al unui adult Sursa de încredere de vitamina K
cantități mari de vitamina A
vitamina C
magneziu
acid folic
fier
calciu
antioxidanti

Vitamina K este esențială pentru un organism sănătos - în special pentru oase puternice, deoarece îmbunătățește absorbția calciului.

Spanacul oferă, de asemenea, o cantitate bună de fier pentru energie și sânge sănătos și un nivel ridicat de magneziu pentru funcția musculară și nervoasă. Este, de asemenea, bogat în antioxidanți, iar cercetările sugerează că frunzele de spanac pot scădea tensiunea arterială și pot beneficia de sănătatea inimii.

Cum să mănânci spanac

Oamenii se bucură de spanacul crud în salate, sandvișuri și smoothie-uri. Spanacul fiert are, de asemenea, beneficii semnificative pentru sănătate și este un adaos excelent pentru preparatele cu paste și supe.

2. Kale

Kale este o legumă foarte populară cu frunze verzi, cu mai multe beneficii pentru sănătate. Oferă aproximativ 7 calorii per cană de frunze crude și cantități bune de vitamine A, C și K.

Kale poate aduce beneficii persoanelor cu colesterol ridicat. Un mic studiu din 2008 raportează că bărbații cu colesterol ridicat, care au băut 150 de mililitri de suc de Kale în fiecare zi, timp de 12 săptămâni, au experimentat o reducere cu 10% a lipoproteinelor cu densitate joasă sau colesterolului „rău” și o creștere cu 27% a lipoproteinelor cu densitate mare, sau „bun”, colesterol.

Între timp, cercetările din 2015 Trusted Source sugerează că sucul de varză Kale poate reduce tensiunea arterială, colesterolul din sânge și nivelul zahărului din sânge, scriu cei de la Medical News Today.

Cum să mănânci kale

Oamenii folosesc Kale în preparate cu paste, salate și sandviciuri. O persoană se poate bucura, de asemenea, de chipsuri de kale sau de suc.

3. Broccoli

Broccoli este o legumă incredibil de sănătoasă care aparține aceleiași familii ca varza, Kale și conopida. Toate acestea sunt legume crucifere.

Fiecare cană de broccoli tocat și fiert conține:

- aproximativ 31 de calorii
- necesarul zilnic complet de vitamina K
- de două ori cantitatea zilnică recomandată de vitamina C

Potrivit Sursei de încredere Institutului Național al Cancerului, cercetările pe animale au descoperit că anumite substanțe chimice, numite indoli și izotiocianați, din legumele crucifere pot inhiba dezvoltarea cancerului în mai multe organe, inclusiv vezica urinară, sâni, ficat și stomac.

Acești compuși pot proteja celulele de deteriorarea ADN-ului, pot inactiva agenții care cauzează cancer și au efecte antiinflamatorii. 

Cum să mănânci broccoli

Broccoli este foarte versatil. Oamenii îl pot prăji, îl pot găti la abur, îl pot amesteca în supe sau se pot bucura de el în salate.

image
image
image
image
image
image
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net