Top 5 carbohidrați sănătoși pentru dieta ta
Carbohidrații sunt nutrienți esențiali care îți oferă energie și ar trebui să reprezinte cel puțin jumătate din caloriile dietei tale zilnice, însă calitatea lor contează și pentru siluetă, și pentru sănătate. Cei buni din cereale integrale, leguminoase, legume proaspete și fructe sunt cele mai sănătoase surse de energie.
Pâinea și produsele din cereale integrale
Înlocuiește toate produsele din făină albă (paste, pâine albă, cereale dulci) existente în dieta ta cu variantele lor integrale (paste integrale, pâine integrală, cereale integrale). Vei beneficia, astfel, de toate fibrele, vitaminele și mineralele ascunse în coaja grânelor, care a fost eliminată pentru a se obține pâinea albă și produsele derivate. În plus, senzația de sațietate după consumarea lor este mai de durată, iar impactul asupra glicemiei este mult mai redus.
Leguminoasele
Sunt o categorie aparte de carbohidrați complecși, fiind științific dovedit că protejează inima și arterele, scad colesterolul și îți prelungesc viața. Dacă optezi pentru fasole albă, neagră sau pestriță, mazăre sau linte colorate, beneficiezi de o mulțime de fibre, vitamine și minerale cu mare biodisponibilitate, precum și de proteine de cea mai bună calitate. Consumă zilnic cel puțin o porție de leguminoase (100 g fierte), fie sub formă de supă, pastă tartinabilă sau garnitură pentru fripturi.
Legumele
Sunt piatra de temelie a oricărei diete sănătoase și echilibrate, cele mai bogate surse de antioxidanți, dar și de fibre și carbohidrați buni, care-ți oferă energie durabilă. De la legumele verzi (varză, conopidă, spanac, urzici, salată verde, pătrunjel etc.) și roșii (ardei, roșii etc.) la cele galbene (morcov, dovleac etc.) violet (varză roșie, sfeclă, vinețele), curcubeul vegetal nu trebuie să-ți lipsească din farfurie, ca o garanție a sănătății de fier.
Orezul brun
La fel că în cazul grâului din care se face pâinea albă, orezul alb este un orez decojit, adică deprivat de cei mai importanți nutrienți. Orezul brun este orez integral, o sursă excelentă de carbohidrați complecși, cu toate că timpul de fierbere este dublu față de orezul alb. Alături de o salată generoasă proaspătă sau ciuperci și dovlecei la grătar, poate alcătui un prânz excelent, sățios, sănătos și care te ajută să și slăbești, dacă respecți regulile corecte de gastrotehnie, conform doc.ro.
Fructele proaspete
Sunt o alegere foarte sănătoasă, deoarece sunt pachete de nutrienți bogate în fibre (ceea ce încetinește absorbția zaharurilor concentrate), vitamine și minerale, direct responsabile pentru sănătatea și bună funcționare a organismului tău în orice moment. Nu uita că fructele proaspete rămân cea mai sănătoasă alegere pentru desert, în orice tip de dietă!
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro