Top 7 măşti de succes preparate în casă
Măştile cosmetice, indiferent că sunt hidratante, nutritive sau antirid, constituie un tratament activ, deoarece îndepărtează celulele moarte şi hrănesc tegumentul.
Niciun alt remediu cosmetic nu dă rezultate mai rapide şi mai vizibile decât măştile! Dar aceste tratamente sunt condiţionate de anumiţi factori: ele se aplică pe un ten bine demachiat şi curat. Apoi, substanţele active ale măştilor sunt lăsate să acţioneze circa 15-20 de minute. Trebuie să alegem măştile cosmetice în funcţie de efectele terapeutice pe care le urmărim. De aceea, tratamentul începe cu o mască de curăţare, urmată de alte tipuri de măşti, fie nutritive, calmante, astringente, hidratante sau tonice.
Ce ingrediente putem folosi
Măştile cosmetice se pot prepara acasă din ou, uleiuri vegetale presate la rece (măsline, migdale), parafină, unele infuzii de plante, sucuri de fructe, drojdie de bere, lactate (caimac din lapte, iaurturi, smântână, brânză de vaci), extracte de nămol, făină de cereale, miere, substanţe minerale (argilă, caolin, sulf) şi acestea sunt doar o parte dintre ingredientele cele mai eficiente pe care le putem folosi. După consistenţa materiei prime, măştile cosmetice pot fi de trei feluri: cu vâscozitate mare (măştile care conţin mai mult caolin), cu vâscozitate medie (din lactate, produse aplicole şi din cereale) şi măşti fluide preparate din infuzii şi din sucuri de fructe, destul de uşor de aplicat. Prin uscare, aceste măşti intensifică circulaţia sângelui şi ajută la netezirea pielii.
Măşti în funcţie de problemele tenului
1. Castravetele rehidratează pielea
Aplică pe faţă şi pe gât rondele subţiri de castravete, cu tot cu coajă, şi lasă-le să-şi facă efectul timp de 20 de minute. După aceea, şterge faţa cu un tampon de vată îmbibată în apă minerală, iar apoi foloseşte o cremă hrănitoare pe faţă şi pe gât. Poţi aplica această mască ori de câte ori constaţi că tenul şi-a pierdut din prospeţime. Masca se recomandă persoanelor cu ten normal sau gras.
2. Sucul de măr revigorează ţesuturile
Curăţă de coajă trei mere, rade-le pe o răzătoare de sticlă sau de material plastic. Cu un tampon de vată înmuiat în sucul de mere, tamponează faţa, gâtul şi mâinile. Sucul acestui fruct revigorează ţesuturile. Masca se menţine pe faţă 20 de minute. Zonele pe care ai aplicat masca se tamponează apoi cu apă de trandafir sau cu apă termală. Masca este eficientă în cazul tenurilor uscate, cu tendinţă de ridare.
3. Cartoful împrospătează tenul obosit
Amestecă un cartof fiert şi pasat cu o lingură de lapte fierbinte. Apoi adaugă un gălbenuş de ou şi aplică masca pe faţă. După 20 de minute, spală faţa cu apă călduţă, apoi aplică un strat subţire de cremă sau cu un ser cu vitamine. Masca este bună pentru orice tip de ten.
4. Arahidele hrănesc ţesuturile
Pisează două linguri de sâmburi de arahide (după ce au fost curăţate de coajă), pune-le în lapte şi fierbe-le 15 minute la foc mic. Strecoară conţinutul şi cu lichidul rezultat masează faţa şi decolteul timp de 20 de minute. Apoi spală faţa cu apă călduţă. Soluţia este şi mai eficientă dacă adaugi o lingură de miere. Tratamentul trebuie aplicat vreme de o săptămână de persoanele care au tenul uscat.
5. Morcovul curăţă pielea
Dacă ai pielea grasă şi punctele negre au apărut din belşug pe toată faţa, pune un morcov proaspăt în mixer şi, cu sucul obţinut, tamponează faţa, lăsând leacul să acţioneze 20 de minute. Clăteşte-ţi apoi faţa cu apă minerală. Tratamentul trebuie repetat cel puţin 14 zile.
6. Miere de albine pentru pielea iritată
Amestecă un gălbenuş de ou, două linguriţe de miere şi două linguriţe de făină de orez şi aplică-ţi masca timp de 30 de minute. Spală-ţi apoi faţa cu apă caldă. Tratamentul trebuie repetat de două ori pe săptămână, până când pielea îşi recapătă aspetul normal. În paralel, se va folosi şi apă termală cu efect calmant. Masca este indicată persoanelor care au tenul obosit şi deshidratat.
7. Caolin pentru estomparea ridurilor
Amestecă zece picături de ulei de caise, o banană, o linguriţă de miere, o linguriţă de caolin. Lasă masca să acţioneze 20 de minute, apoi clăteşte-ţi faţa cu apă călduţă. Substanţele active din ingrediente sunt vitaminele A şi E, care ajută la refacerea pielii; mierea este un cicatrizant, iar caolinul, care împiedică formarea ridurilor, le estompează pe cele existente. Masca se aplică de două-trei ori pe săptămână şi este eficientă pentru tenurile foarte uscate.
Pentru tonifierea tenului
Amestecă o linguriţă de miere cu două linguriţe de infuzie de muşeţel şi aplică masca pe faţă, indiferent de tipul de ten.