Tot ce trebuie să știi despre dieta alcalină

Ultima actualizare:

Unii oameni spun că dieta alcalină crește pH-ul corpului pentru a-l face mai puțin acid și mai alcalin. Susținătorii dietei consideră că aceasta promovează pierderea în greutate și luptă împotriva bolilor. 

Dieta alcalină se bazează și pe consumul de fructe. Foto: Click.
Dieta alcalină se bazează și pe consumul de fructe. Foto: Click.

Unele cercetări sugerează că o dietă alcalină ar putea îmbunătăți sănătatea persoanelor cu boli de rinichi. Cu toate acestea, nu realizează acest lucru prin modificarea pH-ului sângelui.

Mai degrabă, dieta alcalină încurajează oamenii să mănânce mai multe fructe și legume și mai puțină carne procesată și produse lactate bogate în grăsimi. Din acest motiv, dieta alcalină poate îmbunătăți sănătatea.

Puține studii arată, de asemenea, că un consum de alimente cu conținut scăzut de acizi îmbunătățește sănătatea, chiar dacă acestea nu măresc pH-ul sângelui.

În acest articol, analizăm afirmațiile referitoare la dieta alcalină, dacă acestea sunt adevărate și modul în care alimentele din dieta alcalină pot îmbunătăți sănătatea.

Funcționează?

Dieta alcalină promovează ideea falsă că este posibilă modificarea pH-ului sângelui prin dietă. Acest lucru este neadevărat, iar modificările majore ale pH-ului sângelui ar putea chiar pune viața în pericol.

Este posibil să schimbați pH-ul urinei și al salivei prin dietă. Cu toate acestea, atunci când pH-ul acestor fluide se modifică, pH-ul sângelui rămâne același. Alcalinitatea înseamnă că ceva are un pH mai mare de 7. Corpul uman este în mod natural ușor alcalin, cu un pH sanguin de aproximativ 7,4. Stomacul este acid, ceea ce îi permite să digere alimente. pH-ul salivei și al urinei se modifică în funcție de dietă, metabolism și alți factori.

Unele cercetări arată că celulele canceroase cresc mai rapid într-un mediu acid. Bazându-se pe această cercetare, susținătorii dietei alcaline susțin că un pH ridicat al sângelui ar putea preveni cancerul.

Alimentele pe care oamenii le consumă în această dietă îi pot, totuși, ajuta pe unii să mențină o greutate corporală sănătoasă. Acest lucru poate ajuta la prevenirea problemelor de sănătate legate de greutate, cum ar fi diabetul, scriu cei de la Medical News Today.

Cercetări privind dieta alcalină

Nicio cercetare nu a demonstrat că dieta alcalină poate crește pH-ul sângelui. Cu toate acestea, unele cercetări sugerează că o dietă alcalină poate îmbunătăți sănătatea, deși nu în modul în care susțin susținătorii săi. Dietele alcaline reduc consumul de carne grasă și procesată și încurajează oamenii să mănânce mai multe fructe și legume. Aceasta oferă mai multe beneficii pentru sănătate.

Iată câteva dintre beneficiile pe care susținătorii dietei alcaline le pot pretinde și cercetările științifice care le susțin sau le infirmă:

Promovarea pierderii în greutate

Multe strategii pot ajuta oamenii să piardă în greutate. În cele din urmă, pierderea în greutate depinde de consumul de mai puține calorii. Dietele mai scăzute în grăsimi și calorii pot promova pierderea în greutate, dar numai atunci când o persoană rămâne activă fizic și mănâncă o dietă sănătoasă cu varietate. O dietă alcalină tinde să fie săracă în calorii, așa că poate ajuta oamenii să slăbească.

Îmbunătățirea sănătății rinichilor

Creșterea pH-ului urinei poate îmbunătăți sănătatea pentru unii oameni. Potrivit unui studiu din 2017, dieta tipică a oamenilor din Statele Unite este foarte acidă. Acest lucru poate provoca rinichii. Pentru persoanele cu boli de rinichi, o dietă cu conținut scăzut de aciditate poate ameliora simptomele sau chiar poate încetini evoluția bolii.

Pentru majoritatea persoanelor cu boală cronică de rinichi, nu este nevoie să urmeze o dietă alcalină specifică. În schimb, simpla reducere a proteinelor, cum ar fi laptele, carnea și brânza, poate ajuta.

Prevenirea cancerului

Unii susținători ai acestei diete susțin că poate să prevină cancerul sau poate sprijini chimioterapia. Nu există dovezi științifice care să susțină aceste afirmații și nici un studiu nu a efectuat teste directe asupra acestei afirmații.

Cu toate acestea, dovezi semnificative dintr-un studiu din 2010 sugerează că reducerea consumului de carne și consumul mai multor fructe, legume și cereale integrale ar putea preveni cancerul. Analiza a descoperit că, consumul de vitamina C, vitamina A, fibre și o dietă în stil mediteranean ar putea reduce riscul de cancer.

Sursa de încredere a Societății Americane de Cancer (ACS) recomandă o dietă similară, dar nu identică, cu o dietă alcalină. ACS sfătuiește să se evite alimentele procesate, băuturile răcoritoare și multe alimente bogate în grăsimi. În schimb, este mai benefic să consumi o dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale.

Tratarea sau prevenirea bolilor de inimă

În SUA, bolile de inimă sunt principala cauză de deces. Factorii stilului de viață, inclusiv alimentația proastă și nivelurile scăzute de activitate, contribuie major.

O dietă alcalină poate crește în mod natural nivelurile de hormon de creștere, dar cercetarea este preliminară și neconcludentă. Cercetările arată că hormonul de creștere scade factorii de risc pentru bolile de inimă.

De asemenea, dietele alcaline tind să fie sărace în grăsimi și calorii, promovând în mod natural o greutate corporală sănătoasă și scăzând factorii de risc pentru bolile de inimă. De asemenea, reduc sau elimină carnea roșie și procesată, eliminând din dietă un factor care contribuie major la bolile de inimă.

Îmbunătățirea nivelului hormonului de creștere

O sănătate mai bună a inimii este doar un beneficiu potențial al nivelurilor mai ridicate ale hormonului de creștere. Îmbunătățirea nivelurilor hormonului de creștere poate promova, de asemenea, o mai bună funcționare a creierului, în special memoria și cogniția.

Unele dovezi sugerează că hormonul de creștere îmbunătățește calitatea generală a vieții. Cu toate acestea, dovezile care leagă o dietă alcalină de creșterea nivelului hormonului de creștere sunt slabe. Unele studii au arătat că corectarea unui mediu foarte acid cu suplimente specifice, cum ar fi bicarbonatul, poate promova alcalinitatea, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că o dietă alcalină are beneficii similare.

Ameliorarea durerilor de spate

Sunt și cercetări care sugerează că suplimentarea dietei cu minerale alcaline ar putea ajuta la ameliorarea simptomele durerii de spate.

Această cercetare nu testează în mod direct beneficiile unei diete alcaline, deci nu este sigur dacă alimentele alcaline ar putea ajuta la durerea cronică.

Prevenirea osteoporozei

Osteoporoza este un factor de risc major pentru fracturile osoase, în special la persoanele în vârstă și la femei. Unii susținători ai acestei diete spun că reduce cantitatea de calciu pierdută în urină și că aceasta scade riscul de osteoporoză. Cu toate acestea, nicio dovadă științifică nu susține această afirmație.

Acestea fiind spuse, consumul mai multor fructe și legume poate îmbunătăți sănătatea oaselor. Dietele alcaline sunt bogate în aceste alimente. De asemenea, tind să aibă un conținut scăzut de proteine, ceea ce susține sănătatea oaselor și a mușchilor.

Prin urmare, este puțin probabil ca o dietă alcalină să poată preveni osteoporoza. Dietele alcaline extrem de sărace în proteine pot fi, de asemenea, un factor de risc de osteoporoză. O strategie mai bună este să mănânci mai multe proteine slabe, fructe și legume.

Promovarea mușchilor sănătoși

Oamenii tind să piardă masa musculară pe măsură ce îmbătrânesc. Acest lucru crește riscul unei persoane de cădere și fracturi și poate contribui, de asemenea, la slăbiciune și durere cronică. Un studiu din 2013 oferă dovezi preliminare că o dietă alcalină poate îmbunătăți sănătatea mușchilor.

Cercetătorii au examinat 2.689 de femele într-un studiu pe termen lung pe gemeni. Ei au descoperit o creștere mică, dar semnificativă a masei musculare în rândul femeilor care urmează o dietă mai alcalină.

Alimente dietetice alcaline

Persoanele interesate să încerce o dietă alcalină ar trebui să mănânce mai multe alimente cu conținut scăzut de acizi.

Acestea includ: fructe, legume, semințe, leguminoase (cum ar fi lintea), tofu.

Lintea, tofu și unele semințe sunt surse bune de proteine, dar este important să mănânci suficient pentru a compensa eliminarea produselor lactate și a cărnii.

Persoanele interesate să încerce o dietă alcalină ar trebui să evite alimentele bogate în acizi. Acestea includ: produse lactate precum brânza și laptele, hrană procesată, pește, cafea, alcool, sifon.

O dietă bogată în varietate este cea mai sănătoasă opțiune. Oamenii ar trebui să urmărească o dietă care să includă o gamă de proteine diferite, cereale, fructe, legume, vitamine și minerale.

Eliminarea oricărui grup de alimente sau tip de alimente dintr-o dietă poate îngreuna o persoană să fie sănătoasă. Dietele alcaline cu conținut scăzut de proteine pot ajuta oamenii să piardă în greutate, dar pot crește și riscul altor probleme, cum ar fi oasele și mușchii slabi.

Persoanele care doresc să încerce o dietă alcalină ar trebui să se asigure că mănâncă suficiente proteine. Cei care sunt capabili să mănânce suficiente proteine pe o dietă alcalină o pot încerca în siguranță.

În timp ce dieta alcalină nu schimbă de fapt pH-ul sângelui, poate ajuta oamenii să mănânce o gamă largă de alimente sănătoase, îmbunătățind starea generală de sănătate.

Persoanele cu afecțiuni medicale grave sau cu antecedente de probleme nutriționale ar trebui să consulte un medic înainte de a încerca această dietă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tsunami  jpg
9 george washington shutterstock 423235858 jpg jpeg
casierie banca jpeg
mosmon baia mare jpg
apartament pixabay jpg
Dixville Notch vote jpg
casa fara gard america jpg
Taxi Romania FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net