Scumpiri la pompe. Cât vor plăti românii pentru carburanți începând cu 1 ianuarie

Anul 2024 aduce cu sine vești proaste pentru șoferii din România, întrucât prețurile la carburanți vor suferi o serie de creșteri semnificative. Accizele cresc începând cu prima zi a noului an, adăugând șase bani pe litru, iar această schimbare va marca începutul unei serii de ajustări care vor impacta bugetul fiecărui șofer. Iată cât vor plăti românii pentru un litru de benzină sau motorină și cum se va desfășura această modificare pe parcursul anului 2024.

Carburanții se vor scumpi de la 1 ianuarie. Foto: arhiva.
Carburanții se vor scumpi de la 1 ianuarie. Foto: arhiva.

Prima creștere va fi chiar de pe 1 Ianuarie 2024

Începând cu 1 ianuarie 2024, românii vor resimți prima creștere a accizei, reflectată imediat în prețul la pompă. Această schimbare va adăuga șase bani pe litru, reprezentând un început tensionat pentru șoferi. Este important de menționat că această creștere nu este singura, deoarece urmează să avem încă două majorări pe parcursul anului.

Creșterile următoare, în aprilie și iulie 2024

Pe lângă ajustarea inițială, în aprilie și iulie 2024, prețurile la benzină și motorină vor suferi noi creșteri. Per total, la finalul acestor modificări, se estimează că benzină va deveni mai scumpă cu 18 bani pe litru, iar motorina cu 17 bani pe litru. Acest cadru de ajustare treptată reflectă strategia de implementare a majorărilor accizelor pe parcursul anului, luând în calcul inflația și distribuind creșterea în trei etape distincte.

Mecanismul de creștere: 33% la fiecare etapă

Noul mecanism de creștere a accizelor este definit de aplicarea a 33% din procentajul total de creștere anuală în trei etape separate: 1 ianuarie, 1 aprilie și 1 iulie 2024. Acest procentaj este calculat în funcție de rata inflației anuale înregistrată în luna septembrie 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, care a fost de 8,8%. Astfel, se anticipează o creștere totală a accizei la benzină de 156 de lei la 1.000 de litri și la motorină de 143 de lei la 1.000 de litri pe parcursul întregului an 2024.

Avertizare privind alte scumpiri potențiale

Este important de subliniat că aceste creșteri sunt generate exclusiv de taxele impuse de stat și nu iau în considerare eventualele fluctuații ale prețurilor pe piața globală a carburanților. De-a lungul timpului, condițiile de piață au influențat, de asemenea, costul carburanților, ceea ce înseamnă că există posibilitatea unei majorări suplimentare a prețurilor din cauza factorilor externi.

În contrast, anul 2023 a reprezentat o excepție, întrucât accizele nu au crescut odată cu inflația. Guvernul a acordat o derogare de la regulă printr-o ordonanță de urgență în iulie 2022, menținând nivelurile minime ale accizelor în conformitate cu standardele Uniunii Europene. Această derogare, însă, nu va mai fi valabilă în 2024, marcând începutul noilor creșteri planificate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net