Val de scumpiri de la 1 ianuarie. Alimentele pentru care românii vor plăti mai mult

Ultima actualizare:

Anul 2024 se anunță a fi marcat de o serie de schimbări fiscale, iar românii vor resimți impactul acestora încă din prima zi a noului an. Reforma fiscală aduce cu sine ajustări la nivelul TVA-ului și al accizelor, cu consecințe directe asupra prețurilor la alimente și băuturi.

Unele alimente se vor scumpi de la 1 ianuarie. Foto: arhiva.
Unele alimente se vor scumpi de la 1 ianuarie. Foto: arhiva.

Măsurile semnificative care intră în vigoare de la 1 ianuarie

Printre măsurile semnificative care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024 se numără creșterea TVA-ului pentru mesele la restaurant și majorarea de la 9% la 19% a TVA-ului pentru dulciuri. Aceste modificări vor duce la creșterea prețurilor, afectând bugetele familiilor încă de la începutul anului.

De asemenea, TVA-ul pentru diverse categorii de produse și servicii, alimente de înaltă calitate, panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme eficiente de încălzire, va crește de la 5% la 9%. Această schimbare va avea impact asupra costurilor și va afecta direct consumatorii.

Se scumpesc și accizele pentru alcool, tutun și băuturi non-alcoolice

Guvernul anunță și o majorare a accizelor pentru alcool, tutun, și băuturile non-alcoolice, toate acestea de la 1 ianuarie 2024.

Astfel, românii se vor confrunta cu creșteri semnificative ale prețurilor la bomboane și băuturi carbogazoase. De exemplu, o cutie de bomboane, anterior la prețul de 25 de lei, va ajunge la 27,3 lei, în timp ce o doză de băutură carbogazoasă, costând în prezent 4 lei, va fi vândută cu 4,4 lei.

Sectorul de restaurante nu va fi ocolit de aceste schimbări, cu ajustări de prețuri anunțate pentru a compensa creșterile de taxe și impozite. De exemplu, un platou cu produse tradiționale care costă 80 de lei în prezent va ajunge la 83 de lei începând de la 1 ianuarie. Aceleași ajustări vor afecta și deserturile, cum ar fi o prăjitură care va trece de la 20 de lei la 22 de lei.

Cu cât se scumpesc țigările și berea

Nu au fost uitate nici viciile, cu majorări ale accizelor la tutun și alcool. Astfel, un pachet de țigări va avea o creștere de 1-1,5 lei, iar o sticlă de bere va fi taxată cu un supliment de 1-1,5 lei. Aceste schimbări fiscale anunțate în anul 2024 ridică semne de întrebare cu privire la impactul lor asupra puterii de cumpărare a populației și la modul în care consumatorii vor gestiona aceste noi costuri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net