Sute de mii de credincioși sunt așteptați la Iași, la pelerinajul Sf. Parascheva. Mărturiile pelerinilor: „Simțim pur și simpu ajutorul (..) Eu am și visat-o”

În aceste zile, Iașul devine centrul spiritual al României, găzduind unul dintre cele mai mari evenimente religioase din țară, pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva. Oameni din toate colțurile țării, cât și de peste hotare, vin cu credință și speranță pentru a se închina la Sfânta considerată ocrotitoarea Moldovei. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei estimează că în acest vor fi peste 300.000 de pelerini ce vor veni în capitala Moldovei.

Anul acesta, pelerinajul de la Iași dedicat Sfintei Cuvioase Parascheva are o semnificație specială, deoarece alături de moaștele Sfintei Parascheva sunt aduse și moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, un mare vindecător și sfânt martir, de la Mănăstirea Sfântul Pavel din Muntele Athos.

„Anul 2024 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept «an omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor şi an comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi». Aşadar, am dorit să oferim pelerinilor ce vor poposi la Iaşi în miezul lunii octombrie bucuria de a se întâlni cu un sfânt taumaturg, adică unul prin care Dumnezeu săvârşeşte vindecări şi aduce multă alinare celor afectaţi de felurite boli”, au precizat reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Sute de mii de pelerini, unii veniți de la distanțe mari, își îndreaptă pașii spre Catedrala Mitropolitană, purtați de dorința de a primi binecuvântare și de a-și găsi alinarea sufletească prin rugăciune.

Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva este un eveniment de mare importanță spirituală pentru mulți credincioși, care vin an de an la Iași pentru a se ruga și pentru a primi binecuvântarea Sfintei. Mulți dintre ei vin de mulți ani, în ciuda provocărilor fizice, precum așteptatul îndelung la coadă, pentru că simt că timpul petrecut aici le aduce pace interioară și întărire spirituală.

Mărturii ale enoriașilor veniți la Iași

O doamnă, venită alături de un grup de persoane de la Buzău, ne mărturisește că de 14 ani vine la Sfânta Parascheva, iar ajutorul Cuvioasei nu s-a lăsat așteptat.

„Au fost ani când am stat și 22 de ore, și 18 ore și 16, astăzi am stat aproape 6 ore, de la 13:30 și acum am ajuns la raclă (nr. 19:50). Nu am simțit cum a trecut timpul, în 14 ani am învățat să avem răbdare, am stat la rând și n-am zis nimic niciodată. De câte ori venim aici ne simțim binecuvântați și ne ducem acasă încărcați, atât cu credință și sufletește…și suntem buni de muncă și mai sănătoși, mai viguroși, mai cu de toate.

De fiecare data facem un experiment, mergem la pelerinaje în toată țara și când venim acasă din pelerinaje de două zile, de trei zile, ne ducem așa, cu o bucurie sufletească, e o bucurie imensă și pentru copii. Sunt venită cu un grup de 30 de persoane, bărbați, femei, ne-am rugat pentru copii, nepoți, pentru sănătate, pentru tot ce trebuie și pentru cei plecați dintre noi. Întotdeauna am simțit ajutorul Sfintei, în fiecare an.”

O altă credincioasă ne mărturisește că nu vine an de an, însă atunci când a făcut-o, orice dorință a avut, Sfânta i-a îndeplinit-o.

Am venit de la Moinești și am stat la coadă de la 12:50. M-am rugat pentru sănătate, pentru copii, pentru nepoți, pentru toate. Nu vin chiar an de an, dar am fost și anul trecut, și acum doi ani. Am simțit ajutorul Sfintei Parascheva, ce mi-am pus în gând s-a împlinit.”

Un enoriaș descrie această experiență ca pe o „hrană pentru suflet”. Cu emoție ne povestește cum l-a ajutat Sfânta Parascheva pe fratele său atunci când susținea examenul de Bacalaureat.

„În fiecare an venim, foarte frumos. Știi cum e, hrana sufletului, la Sfânta Parascheva. Eu am și visat-o! Avea fratele meu un examen la Bacalaureat și îl citeam eu pentru el (n.r acatistul Sfintei Parascheva), i-am zis ia și citește-l ca să îl iei, îi trebuia un 8 la matematică. În ziua în care s-a apucat, a 40 a zi avea examenul. S-a dus, a luat 8.”

Programul următoarelor zile de pelerinaj

Joi, 10 octombrie 2024

07:00-11:00: Acatistul Sfintei Parascheva.

19:00-23:00: Slujba de Priveghere a Sfântului Gheorghe.

Vineri, 11 octombrie 2024

19:00-20:30: Pelerinajul „Calea Sfinților”.

Sâmbătă, 12 octombrie 2024

19:00-23:00: Slujba de Priveghere a Sfântului Andrei.

Duminică, 13 octombrie 2024

19:00: Concert de muzică sacră susținut de grupul Acapella din București.

Luni, 14 octombrie 2024 (Ziua Sfintei Parascheva)

09:30-12:30: Sfânta Liturghie pe podiumul din fața Catedralei Mitropolitane.

19:00-23:00: Slujba de Priveghere a Sfântului Iosif cel Milostiv.

Marți, 15 octombrie 2024

19:00: Concert de muzică psaltică susținut de corul Byzantion.

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva

Sfânta Parascheva este una dintre cele mai venerate sfinte din ortodoxia răsăriteană, cunoscută drept Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași sau Sfânta Parascheva de la Balcani. Ea s-a născut în secolul al XI-lea, în Epivata (azi în Bulgaria), lângă Constantinopol. Parascheva a fost o tânără care a ales să urmeze calea credinței și a trăit o viață ascetică, dedicată rugăciunii și slujirii lui Dumnezeu. După ce a murit, trupul ei a fost găsit neputrezit și a devenit un simbol al sfințeniei.

Despre pelerinajul la Iași

Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva se desfășoară anual la Iași, în jurul datei de 14 octombrie, care este ziua de prăznuire a sfintei. Moaștele sale au fost aduse la Iași în 1641, în timpul domnitorului Vasile Lupu, ca urmare a unei donații făcute de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol în semn de recunoaștere a ajutorului oferit de Vasile Lupu la reconstrucția unor biserici ortodoxe din Imperiul Otoman.

De atunci, pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva a devenit o tradiție veche de aproape 400 de ani, atrăgând anual mii de credincioși din întreaga țară și din afara ei, care vin să se roage și să ceară ajutorul sfintei pentru diverse necazuri și suferințe.

Rugăciune către Sf. Parascheva

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net