Cum să-ți faci ordine în minte. Aplicația care ține locul psihologului

Ultima actualizare:

Pe măsură ce psihologii sunt la mare căutare, mai ales după doi ani de pandemie și un război la graniță, listele de așteptare devin o adevărată provocare pentru cei ce doresc să treacă mai ușor peste această perioadă. 

Aplicațiile de sănătate mintală au devenit din ce în ce mai folosite
Aplicațiile de sănătate mintală au devenit din ce în ce mai folosite

Totuși, aplicațiile dedicate sănătății emoționale s-ar putea să vină în ajutorul celor ce au nevoie de un moment oportun pentru a-și pune ordine în viață, scrie New York Times.

Aceste aplicații își propun să „vândă” ponturi despre toate activitățile pe care le-ai putea face în urma unei consultații la psiholog, care te-ar putea ajuta să scapi de insomnie, anxietate sau schizofrenie. Aplicațiile au la bază joculețe, boți care vorbesc cu tine pe chat și sisteme care-ți monitorizează dispoziția, precum un jurnal. 

Din păcate, unele dintre aceste aplicații nu au condiții de confidențialitate, lucru care a atras atenția asupra datelor cu caracter personal.

Aplicație vs. vizita la psiholog

În acest moment, este foarte greu să ne dăm seama câte aplicații care-și propun să țină locul unui psiholog sunt disponibile pentru descărcare. Până acum, s-au dezvoltat un număr de 10 mii de aplicații.

La sfârșitul acestui an, Deloitte Global estimează că profiturile obținute din descărcarea de aplicații destinate sănătății mintale vor ajunge la suma de 500 de milioane de dolari. 

Vezi și Aplicațiile care-ți fură datele personale au fost date în vileag de către Google. Ce poți face pentru a te proteja

Pot aplicațiile să țină locul unei vizite la psiholog? Răspunsul specialiștilor este simplu: nu, mai ales dacă ai simptome grave. 

Dr. Collier, un important psiholog american, a declarat că „aceste aplicații nu pot fi folosite drept tratament. Totuși, acestea pot fi eficiente, dacă sunt folosite în tandem cu terapia.”

În mod ideal, aplicațiile de acest tip ar trebui să ofere educație, să te învețe anumite deprinderi, a îndrumat Vaile Wright, directorul American Psychological Association.

De exemplu, Dr. Torous le oferă pacienților o aplicație gratis numită MindLAMP, care creează un tratament care funcționează în tandem cu cele prescrise de psiholog, fiind folosite în centrele de sănătate mintală din SUA. 

Aplicația are rolul de a monitoriza tiparele de somn, activitățile fizice și schimbările în simptome.

Sunt aplicațiile de acest tip folositoare?

Depinde, așadar, pe cine întrebi. Mulți psihologi aleg să-și folosească aplicațiile ca pe un ajutor în tratarea pacienților, iar alții nici nu doresc să audă de ele.

Citește și Aplicația care-ți spune dacă ai COVID. Cum funcționează cea mai nouă tehnologie de pe smartphone

La recomandările lui Dr. Collier, acestea sunt aplicațiile fără costuri suplimentare, dar care nu au foarte multe studii la bază.

  • DBT Coach
  • CBT Thought Diary
  • Breathe2Relax 
  • Virtual Hope Box 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
wizz air avion la sol
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net