Tot ce trebuie să știi despre bluetooth. De ce e un pericol și de ce nu vom renunța la el

Au trecut aproape 20 de ani de când tehnologia bluetooth a fost lansată pentru publicul larg, dar despre care știm foarte puține. 

De ce este bluetooth atât de enervant, dar indispensabil
De ce este bluetooth atât de enervant, dar indispensabil

Potrivit unui studiu realizat de către ABI Research, aproximativ 5 miliarde de dispozitive ce au integrat sistemul bluetooth vor fi livrate către consumatori, în acest an. De asemenea, studiul prezintă că până în 2026, numărul acestor tipuri de dispozitive va crește până la 7 miliarde. 

Află și alte lucruri interesante: Obiceiurile zilnice care-ți «omoară» bateria telefonului

În cei 20 de ani de existență, tehnologia bluetooth s-a răspândit peste tot. În 2022, e aproape ciudat ca anumite device-uri să nu aibă acest sistem. De la telefoane, frigidere și până la becuri inteligente, numărul unor astfel de produse este în creștere. 

Totuși, tehnologia bluetooth rămâne una care provoacă dureri de cap la majoritatea consumatorilor. Încă de la achiziționarea unui produs cu bluetooth, foarte mulți ne lovim de dificultăți în ceea ce privește configurarea, conectarea și accesarea unui dispozitiv ce are capacitatea de a fi conectat bluetooth. De ce?

Încearcă și: Câți bani trebuie să dai la nuntă? Site-ul care-ți oferă răspunsul

Cum funcționează tehnologia bluetooth

Numele bluetooth are o origine la care, cel mai probabil, nu te-ai fi așteptat. Acesta provine de la un rege scandinav, Harald „Blue tooth” Gormsson, care avea un dinte gri-albastru foarte cariat. Bineînțeles, nu pentru asta este cunoscut, ci pentru că a reușit să unească Danemarca și Norvegia. 

Programatorii au decis să adopte termenul „Bluetooth” drept un nume de cod pentru produsele wireless ce se putea conecta pe o distanță scurtă. În cele din urmă, termenul a fost acceptat și folosit de publicul larg.

Tehnologia se diferențiază de Wi-Fi, deoarece poate funcționa doar pe distanțe foarte mici. Chiar și astăzi, foarte multe dispozitive ce au sistemul bluetooth integrat se pot conecta între ele doar dacă se află la o distanță foarte miă. 

Undele radio de la bluetooth funcționează pe frecvențe ce nu sunt licențiate, spre deosebire de cele pe care furnizorii de telefonie mobilă le utilizează. Asta a făcut ca utilizarea sistemului să se facă mai ușor, dar are un cont uriaș.

Rețelele bluetooth funcționează pe unde publice, ce pot fi utilizate de toată lumea, iar asta reprezintă un pericol pentru securitatea device-urile pe care le utilizezi. De asemenea, aceste unde sunt foarte sensibile și pot fi ușor de interceptat. Nu mă crezi? Activează un modulator bluetooth pentru mașină, du-te pe Valea Prahovei și vei vedea că în doar 5 minute o să reușești să prinzi conexiunea de la 3 șoferi diferiți. 

De altfel, producătorii nu pot confecționa un sistem mai bun. Bluetooth este atât de răspândit încât e greu să creezi ceva de la 0 și să speri că, într-o zi, lumea o să-l accepte în locul unui alt produs. 

Problemele privind securitatea sunt serioase, dar nu-i afectează comoditatea omului de rând care, acum 20-25 de ani, a renunțat la telefoanele ce funcționau pe bază de infraroșu pentru cele pe bază de bluetooth.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate în buline și William, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
televizor istock jpg
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net